Vrij Nederland wordt dunner

‘Altijd 100 pagina’s’. Dat stond er onder het bewind van hoofdredacteur Frits van Exter (ex-Trouw) een jaar lang pontificaal op de voorpagina van de vernieuwde Vrij Nederland. Maar die belofte kan het weekblad niet langer waarmaken. De lezer moet het met 16 pagina’s minder doen, meldt Villamedia, de site voor journalistiek vaknieuws.
Eigenlijk kochten de lezers met de extra dikke lente- en zomernummers van VN een kat in de zak. Het als ‘dubbeldik’ aangekondigde lentenummer (voor twee weken) bleek slechts anderhalf keer zo dik (148 pagina’s). Het ‘extra dikke’ zomernummer (ook voor twee weken), telde er 146. Omgerekend kreeg de lezer dus één nummer minder, constateert Villamedia.

Wat de reden is van de inkrimping is niet echt duidelijk. Volgens Van Exter ligt het aan minder advertentiepagina’s, terwijl de directeur van uitgeverij De Weekbladpers een stijging van de advertentie-inkomsten meldt van liefst 25 procent. En ook aan de oplage schijnt het niet te liggen. Die bedroeg in het tweede kwartaal ruim 52.000, 16 procent meer
 dan het jaar daarvoor, zegt de Weekbladpers directeur.
Niettemin zullen de lezers de rest van het jaar vaker met een beetje minder inhoud moeten doen.

Bron(nen):   Villamedia