Showroom: excentrieke Nederlanders bestaan nog

De NRCV zond het roemruchte Showroom uit tussen 1977 en 1983. Henk van der Horst, Jan Fillekers en Arnold-Jan Scheer bezochten voor dit programma markante Nederlanders. Zo weten oudere kijkers zich nog wel de man te herinneren die wars was van nieuwigheden en smakelijk moest lachen om de bewering van de interviewer dat er mensen op de maan waren geweest. Van afzeiktelevisie was toen nog geen sprake, de gasten werden in hun waarde gelaten en hun levensvisie met respect belicht. 

Sinds 2008 zendt de NRCV nieuwe afleveringen van Showroom uit, dit keer met Joris Linssen als presentator. Je zou denken dat in deze tijd van burgerservicenummers, digid en elektronische patiëntdossiers de excentrieke Nederlanders wel uitgestorven zouden zijn. Niets is echter minder waar. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen bezoekt Linssen vanavond bijvoorbeeld een Fries die zijn eigen eenpersoons klooster heeft gesticht. Ook interviewt hij 'Indiaan Claes' die op het voormalige eiland Wieringen woont. Claes doet denken aan de Groninger boer die meent geboren te zijn in een verkeerd lichaam, zoals gespeeld door Arjan Ederveen in zijn geweldige docudramaserie '30 minuten'. 

Ook bij Linssen behouden de Showroom-gasten hun waardigheid. Wel doet hij een oproep op zijn website om bijzondere personen die in het programma zouden passen (en nog nooit eerder op tv waren) aan te melden. Over e-mail zullen zij waarschijnlijk niet beschikken, een postcode hopelijk wel.

Bron(nen):   Showroom