Wat doet het adviesbureau van een Nederlandse ex-journalist in een Afrikaanse dictatuur?

Het adviesbureau Pilgrims Consult van oud-journalist Mark Blaisse (ex-Avro’s Televizier Magazine, ex-Quote) werkt voor het West-Afrikaanse olielandje Equatoriaal Guinee. Het VPRO-radioprogramma Argos onthult dat Blaisse tegen betaling PR-adviezen geeft aan president Obiang Nguema Mbasogo.
Equatoriaal Guinee wordt, sinds er begin jaren negentig olie werd gevonden, het Koeweit van Afrika genoemd. Maar de rijkdom verdwijnt in de zakken van dictator Obiang en een klein groepje om hem heen. De rest van de bevolking is een van de armste in de wereld. Het land is volgens mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch een van de gewelddadigste regimes van Afrika, waar de mensenrechten voortdurend worden geschonden.
Blaisse was tot voor kort bestuurslid van Artsen zonder Grenzen, daar wist men van zijn activiteiten in het Afrikaanse land, maar is onlangs uit die functie ontheven vanwege de Argos uitzending.
Blaisse zegt met zijn werk juist bij te dragen aan veranderingen in het land. Zijn advieswerk zou het geisoleerde land internationaal op de kaart zetten.

Het radioprogramma is vanaf 15.00 uur via de link te beluisteren.

Bron(nen):   VPRO Argos