Wordt Julian Assange Time’s Person of the Year?

De redactie en uitgever van Time Magazine roept ieder jaar één persoon uit tot Person of the Year. De criteria daarvoor liggen niet vast. De Person of the Year moet zijn stempel gedrukt hebben op dat jaar en geassocieerd worden met de belangrijkste nieuwsthema's, zoiets zal het zijn. Vorig jaar was het Ben Bernanke, daarvoor Barack Obama en daarvoor Vladimir Poetin.
De redactie beslist, maar lezers mogen uiteraard hun favorieten nomineren. Het stemmen is nog maar net begonnen, en nu al hebben ruim 80.000 mensen hun voorkeur uitgesproken voor Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, een totaal nieuw soort klokkenluider.
'Ooit was er een tijd dat diplomatie zich achter geloten deuren afspeelde,' schrijft Time vandaag. Ook vele voormalige Persons of the Year hebben een stem uitgebracht op Assange. In een paar maanden tijd heeft Assange meer informatie over Irak en Afghanistan aan ons gegeven dan al die journalisten en onderzoekers in jaren.
Andere kanshebbers zijn nog Glenn Beck, David Cameron, de Chileense mijnwerkers, Steve Jobs, de Turkse premier Erdogan en nog een handvol anderen. Maar Assange heeft een dusdanige revolutie teweeg gebracht dat het al bijna een gelopen race lijkt.

Bron(nen):   Time