Julian Assange: net als in de film

In de Volkskrant wijdt filmrecensente Floortje Smit vandaag een column aan de filmische proporties die het huidige leven van Wikileaks-man Julian Assange aanneemt. "Op de meest bekende foto staat Assange strak in het pak, met een grote zonnebril op zijn neus, het haar met gel plat gekamd. Even doet hij denken aan Frank Abagnale Jr. (Leonardo diCaprio) uit Catch Me If You Can, een oplichter die ook justitie steeds te slim af is. (...) Publiekslievelingen zijn het, de Robin Hoods, de Bonnies en de Clydes, de butch Cassidy's en de Sundance Kids, de Thelma's en Louises van deze wereld. Hoe strakker het net getrokken wordt, hoe sympathieker ze worden." 
Ook de vergelijking met de 'Bourne'-films met Matt Damon in de hoofdrol lag, tot Assanges arrestatie, voor de hand.

De Britse Daily Mail maakt vandaag juist de vergelijking met een James Bond-film. De krant publiceert vandaag foto's van de atoombunker waar sinds kort de Wiki-servers gehuisvest zouden zijn. Een omgeving die niet zou misstaan als filmset voor de doorsnee Bond-schurk: "all that is missing is the bleached-blond Assange himself, stroking a white cat." Assange koos bewust voor Zweden omdat hij in dit land niet vervolgd kan worden voor het publiceren van gevoelige informatie. 

De bunker (gebouwd in de tijd van de Koude Oorlog) ligt zo'n 30 meter onder de grond in een granieten rots bij Stockholm en beschikt over glazen gangen, zwevende vergaderruimtes en futuristische verlichting. Motoren afkomstig uit Duitse onderzeeërs doen dienst als noodgeneratoren. Bij de heropening in 2008 lieten de architecten zich inderdaad inspireren door bond-filmsets. 
Klik op de CNN-link voor enkele bewegende beelden (het fragment wordt voorafgegaan door een promo van 30 seconden, even doorbijten dus).

Bron(nen):   Daily Mail  CNN