Interview met de man die John Lennon voor het laatst interviewde

Media
donderdag, 09 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Drie dagen voordat hij werd doodgeschoten, klaagde John Lennon over zijn criticasters - hij zei dat ze alleen maar waren geïnteresseerd in ‘dode helden’. Hij sprak optimistisch over zijn familie en de toekomst. Hij zei dat ie nog genoeg tijd had om enkele doelen in het leven te bereiken. Associated Press sprak met Jonathan Cott die drie dagen voordat Lennon werd vermoord een interview met hem had. Het interview staat morgen in Rolling Stone en is woensdag, dertig jaar na de moord op Lennon, vrijgegeven aan AP.  
‘Zijn woorden waren volkomen vrolijk en vibrerend en vol hoop en zonder angst’, vertelt Cott tegen AP. ‘Hij nam geen enkel blad voor de mond.’ Lennon haalt in het interview met Cott uit naar degenen die kritiek op hem hebben vanwege de weg die hij had ingeslagen nadat hij The Beatles had verlaten: 'Die criticasters en hun illusie over kunstenaars, het is gewoon verafgoding. Ze houden alleen van hen als ze op weg zijn naar de top. En dat kan ik niet meer zijn. Ze willen dode helden, zoals Sid Vicious en James Dean. Ik heb geen interesse om een dode held te zijn.... So forget 'em, forget 'em.’ Hij voorspelde ook dat Bruce Springsteen, waarvan werd voorzien dat hij een fantastische toekomst als rocker tegemoet zou gaan, dezelfde soort kritiek zou krijgen: 'And God help Bruce Springsteen when they decide he's no longer God. ... They'll turn on him, and I hope he survives it.' Maar Lennon praatte ook over dat hij een goede vader probeerde te zijn voor zijn jongste zoon Sean en over de sterke band die hij met Yoko Ono had: 'Ik kan maar met twee mensen werken: Paul McCartney and Yoko Ono.' Op z’n veertigste keek hij ook terug naar wat hij in zijn leven had bereikt en dat hij zijn doel, vrede op aarde, zou blijven nastreven..
Cott interviewde Lennon in zijn appartement en in de opnamestudio in New York. Het interview was oorspronkelijk bedoeld als coververhaal voor Rolling Stone vanwege Lennons en Ono’s nieuwe album 'Double Fantasy', maar nadat hij was doodgeschoten werden slechts enkele fragmenten gebruikt.
Cott vertelt nooit meer iets te hebben gedaan met de drie uur durende bandopname, totdat hij een aantal maanden geleden zijn kast aan het opruimen was. Hij luisterde de opname af en werd zo door Lennons stem geinspireerd dat hij vond dat hij het interview moest uitwerken. Hij was, zegt hij, bovendien ontdaan door Lennons uitspraken over zijn leven en dood. 'Er was veel vreemde aandacht voor waar hij zich bevond en wat hij voelde. Ik denk dat het een soort van midlife medidatie was.'
Bron(nen): AP