Vrij Nederland biedt Cohen excuses aan

Media
door Admin
donderdag, 06 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In het eerste nummer van het nieuwe jaar gaat Vrij Nederland meteen diep door het stof. Hoofdredacteur Frits van Exter wijdt zijn inleidende column, getiteld 'Schone Lei' geheel aan een excuus aan Job Cohen. Van Exter herhaalt de genuanceerde uitspraken die Cohen in het interview deed over de vervreemding in de huidige samenleving. Vervolgens schrijft hij: 'Op basis van zijn uitspraken stelden wij een persbericht samen (...). In de kop maakten wij een fout: 'Cohen: "Moslims worden buitengesloten zoals de Joden in de oorlog." Met 'in de oorlog' hebben wij ten onrechte de indruk gewekt dat Cohen de PVV op één lijn plaatst met degenen die verantwoordelijk waren voor de Holocaust.'
Naar aanleiding van die kop barstte half december de nodige verontwaardiging los, waarbij weldenkend en minder weldenkend Nederland over Cohen heenviel, die zich overigens van commentaar onthield. In dit geval overstemde de rel de uiteindelijke boodschap in het interview zelf.
In zijn column in de Volkskrant stelde Ronald Giphart later het beeld enigszins bij door te melden dat juist Vrij Nederland beter had moeten weten toen het de vooraankondiging van het interview formuleerde.
Het is de vraag wat nu meer beklijft: de rel die er niet had hoeven zijn, het effectbejag van VN of de genuanceerde uitspraken van Cohen zelf.
Coverstory van het nieuwe nummer van VN is trouwens 'Rechtsland' een grappig bedoelde 'gids voor toeristen en de oorspronkelijke bevolking'. Met uitspraken als 'Een stop waard: het lelieblanke Volendam' en 'Getting away is tamelijk eenvoudig. Indien u een djellaba draagt of een linksmens bent, heeft u zelfs kans dat de Gedoger u helpt met inpakken.'
Kijk, zo kennen we Vrij Nederland weer.
Bron(nen): Volkskrant WIK NRC