Is Jan Jaap van der Wal de Nederlandse Jon Stewart?

Vanavond start op Comedy Central de Nederlandse editie van het Amerikaanse satirische programma The Daily Show. Het is een ‘tribute’ van drie weken aan de show die nu al legendarisch is en talloze Emmy’s won. Jon Stewart is het onbetwiste middelpunt van de Amerikaanse show, bijgestaan door sidekicks als Stephen Colbert. Een soortgelijke opzet hanteert de Nederlandse versie ook, met verslaggevers die aanschuiven in de uitzending. 

Naar verluidt heeft Stewart voor zijn show zo’n tachtig scriptwriters tot zijn beschikking. Toch is de man zelf onovertroffen in zijn humor en scherpte. Zelfs in interviews met president Obama, koning Abdullah van Jordanie of de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg houdt hij zich moeiteloos staande. 
CNN maakte deze week zelfs bekend dat Stewart is toegevoegd aan de raad van commissarissen van de "National September 11 Memorial & Museum". De voorzitter van de raad gaf aan dat Stewart niet alleen een New Yorker in hart en nieren is maar benadrukte ook Stewart’s invloed op de media. 

Schrijvers voor de Nederlandse Daily Show zijn o.a. Owen Schumacher (Kopspijkers, Koefnoen) en Sander van Opzeeland (Dit was het nieuws en Koefnoen). Eerder was er nog sprake van dat Comedy Central Jon Stewart naar Nederland zou halen, maar op geen van beide websites wordt hiervan inmiddels nog melding gemaakt.

The Daily Show – Nederlandse editie start vanavond om 22:30 en is van maandag tot donderdag te zien. Op vrijdag volgt dan de compilatie.
Eind deze week zal er in Vrij Nederland een interview met van der Wal verschijnen. De Volkskrant publiceert vandaag een interview met hem (betaalde toegang).

Bron(nen):   Comedy Central  The Daily Show  CNN