Censuur: O2 past 18+ filter toe op mobiel internet

De Britse telefoonprovider O2 blokkeert websites die mogelijk niet geschikt zijn voor personen onder de 18 jaar. Wanneer je via je mobiele telefoon een website wil bezoeken die onwenselijk content kan bevatten, krijg je de pagina op de foto te zien. De filter is er al een hele tijd, maar onlangs is het aantal sites dat geblokkeerd wordt om onbekende redenen enorm toegenomen.

Wanneer gebruikers van het O2 mobiel internet van de filter af willen, moeten ze aan O2 bewijzen dat ze boven de 18 zijn. Dit kunnen ze doen door een creditcard te gebruiken, of door naar een O2-winkel te gaan met een paspoort of rijbewijs.

De filter is ook op andere manieren te omzeilen, door bijvoorbeeld je mobiel apparaat te verbinden met een hotspot. Hierdoor wordt de filter namelijk uitgeschakeld. Ook kun je de webbrowser van Opera downloaden, die al het internetverkeer via hun eigen servers leiden.

Klanten van O2 zijn niet blij met de verandering, omdat ze hier niet vooraf van op de hoogte werden gebracht. Het is ook maar de vraag of de 18+ filter een positieve werking heeft. Veel mensen zijn van mening dat het niet aan de provider is om minderjarigen te beschermen tegen schadelijke content, maar dat dit de taak is van de ouders.

  

 

Bron(nen):   Wired