Koranverbrander: hebben media een verantwoordelijkheid, of mag iedere gek voor chaos zorgen?

Rond de herdenking van 9/11 stond de hele wereld klaar: twee attracties waren er in de VS in een weekeind. "NoMosque Hier" Wilders zou in New York de moslims beledigen en, als alles goed ging, zou Terry Jones, die zichzelf dominee noemt, in Florida voor het klapstuk zorgen door de heilige koran te verbranden. Succes verzekerd.
Viel een beetje tegen. Wilders hield zich in en Jones bedacht zich.
Nu heeft Jones dan toch zijn plan uitgevoerd. En hoewel hij minder dan 50 volgelingen heeft, heeft zijn verbrandingsactie groot succes: het dodental stijgt nog dagelijks, omdat beledigde moslims westerlingen en elkaar te lijf gaan uit razernij over deze malle man. Maar tussen de zieke dominee en de moordende moslims zitten de media, die niet nalaten de kans te grijpen als zich zoiets voordoet als een malloot met een baard die een boek wil verbranden in de schuur die hij kerk noemt.
Aanvankelijk deden de media kalm aan. Uit verantwoordelijkheidsbesef of uit verveling, dat is niet duidelijk. Maar uiteraard was er wel enige aandacht. AFP stuurde een verslaggever die een stukje maakte. dat stukje haalde onder meer Google News en daardoor Pakistan. De rest is geschiedenis. De media zouden ook geen aandacht kunnen geven, oppert het Pointer Instituut.
Maar stelt zelf vast dat internet heeft gezorgd dat dat vermoedelijk niet veel uitmaakt. Via twitter, facebook en blogs kan ieder incident wereldwijd worden opgeblazen.
De 'oude media' gaan zelfs niet meer over niet publiceren.

Bron(nen):   Pointer