Ontdekt tijdens verbouwing: Foto’s roof Joods bezit

Vorig jaar kwamen ze bij de verbouwing van een huis in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid te voorschijn: opmerkelijke foto's  uit de tijd van de Duitse bezetting. Volgens Het Parool gaat het om een kleine driehonderd foto's van fotograaf Bart de Kok, ‘een beruchte NSB'er die werkte in opdracht van de Beauftragte für die Presse’.
De Kok, die als een normale persfotograaf opereerde, werd voortdurend ingeschakeld door de Sicherheitsdienst (SD) en de politie als zij in actie kwamen tegen Joden en 'wetsovertreders'. Op veel foto’s is te zien hoe Joodse diamanthandelaren in de Amsterdamse Diamantbeurs beroofd worden.
Het Stadsarchief, dat de beschikking kreeg over de verzameling en waar zij te zien is in de beeldbank, noemt de foto's uniek en schokkend.

Bovenstaande foto is uit 17 april 1942. De Amsterdamse rechercheur Willem Klarenbeek controleert Joodse diamanthandelaren en berooft hen van hun bezit. Commentaar van de NSB-fotograaf: 'Geen pardon, handen omhoog om nagezien te worden.'


Arrestatie van een man bij café Hoppe aan het Spui door rechercheur Willem Klarenbeek. Opschrift op verso: 'arrestatie joodsche handelaars in gestolen bonnen (spui)'

Bron(nen):   Het Parool