"Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero"

"Ik zeg maar zo: laat ze niet terugkomen, want je krijgt er alleen maar last van. Zo werkt dat"
"Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero."
In een NCRV-documentaire die maandag wordt uitgezonden komen stokoude Nederlandse ex-SSers aan het woord, over hun idealen van toen, waarin sommigen nog helemaal geloven.
Zwarte Soldaten is een documentaire over diegenen die bij uitstek als foute Nederlanders worden gezien: de Nederlandse SS'ers. In totaal traden er 25.000  toe tot de Waffen-SS .
In Zwarte Soldaten komen zes van hen voor het eerst aan het woord. Op onverbloemde, schokkende en confronterende wijze vertellen ze over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het front en over de aantrekkingskracht van het nationaal-socialisme. Sommigen van hen worstelen met de keuzes die ze indertijd gemaakt hebben, anderen zijn nog steeds overtuigd van de juistheid van hun racistische en antisemitische opvattingen
Maandagavond. 23.00 uur.

Bron(nen):   NCRV