De megapixel-mythe of waarom het eind van de race is bereikt

Olympus houdt op met de wapenwedloop. De nieuwe serie topcamera's heeft 12 megapixels en hoger gaat de fabrikant niet. Heeft geen zin.
Mensen - mannen - houden van groter, meer, langer. De quarterpounder steak, de pk's en de pixels. Maar slaat dat ook ergens op, van die pixels?
Nee. Tot nu pompten fabrikanten steeds meer megapixels in hun camera's, ongeacht de vraag of dat ergens toe leidde; meestal trouwens niet.
Ook bij een camera wordt de kwaliteit uiteindelijk bepaald door de zwakste schakel. Dus steeds meer megapixels helpt niet, zeker niet als dat steeds kleinere pixels zijn; en dat is zo. Sensoren zijn er in verschillende maten en met het klimmen van het aantal pixels daalde vaak de maat van de sensor.

Voor de professionele fotograaf volstaat bijna altijd 12 megapixels, daar zijn ook de fabrikanten wel van overtuigd. En voor de gewone mens is dat al veel meer dan nodig. Als je plaatjes wilt maken van acht bij tien is 6 MP al meer dan genoeg.Tenzij je zeer sterk wilt uitvergroten. Maar wees eerlijk, doe je dat wel eens?
Je kunt beter letten op de hele camera, in plaats van alleen te focussen op de pixels. Een maat is zelden genoeg om iets te beoordelen. Of het nu gaat om paardenkrachten, herz, pixels of lengte.

Bron(nen):   Arstechnica