Protest tegen seksistische Franse media over DSK

Filosoof Bernard-Henri Levy verdedigde zijn vriend Dominique Strauss-Kahn zonder nog één feit te kennen. Maar vond het wel vreemd ‘dat het kamermeisje alleen was…’ Hij zette de toon in de Franse media. Die toon is regelrecht seksistisch, was de klacht die afgelopen zondag klonk op een protestbijeenkomst in Parijs tegen de reacties op de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn door de Franse journalisten, politici, presentatoren, psychologen, advocaten, schrijvers, etcetera. Die reacties bestaan vooral uit:

Verontwaardiging
: zoals over zaken als het tonen van DSK in handboeien. Dan lijkt hij schuldig! In Frankrijk zijn namelijk strikte regels over dit soort afbeeldingen. Bovendien: de Franse elite is vrijwel onaantastbaar. De Franse conlusie: het Amerikaanse rechtssysteem is te streng.
Ontkenning: omdat het nieuws te shockerend is, moet het wel verzonnen zijn. Er is een plot gaande om te voorkomen dat DSK de volgende president wordt. Dit is overigens de heersende mening van de Franse media sinds dag 1. Niet gek dus dat 60 % van de Fransen gelooft in een complot (dit ondanks het feit dat DSK’s seksueel intimiderende gedrag naar vrouwen een openbaar geheim was).
Het afdoen: want wat stelt de zaak eigenlijk voor? Er is niemand dood gegaan, waarom zouden we er zo’n heisa over maken? zei Jack Lang, voormalig minister van Cultuur en Onderwijs.

Verder onthulde de Franse media de volledige naam van het 32-jarige kamermeisje uit Guinea dat aangifte van verkrachting deed en Le Figaro en Paris Match openbaarden ook de naam van haar 15 jaar oude dochter. Radioprogramma’s en kranten bediscussieerden de fysieke aantrekkelijkheid van het vermeende slachtoffer…

Drie feministische groeperingen – Osez Le Féminisme, La Barbe, & Paroles de Femmes – besloten actie te ondernemen en schreven gezamenlijk een pamflet dat in vele kranten werd gepubliceerd. Een samenvatting:
Al een week lang worden we overspoeld door een dagelijkse lawine van misogyne (vrouwenhatende) opmerkingen door publieke figuren, breeduit uitgezonden door onze tv- en radiozenders...

Lees verder op overgangstergirls

Bron(nen):   overgangstergirls  Le Monde