NRC-hoofdredacteur werd opstandig van ‘Page One: Inside The New York Times’

 

Met 106 Pulitzerprijzen behoort The New York Times tot een van de meest prestigieuze kranten van Amerika. Bovendien is het de krant met de op twee na grootste oplage. Maar door teleurstellende inkomsten, dalende oplages en de concurrentie van nieuwssites is het de vraag of The Old Gray Lady ooit zal ophouden te bestaan.
Andrew Rossi draaide een jaar lang op de redactie van de NYT en probeert in de documentaire Page One: Inside The New York Times een antwoord te geven op die vraag. Honderd journalisten staan op het punt te worden ontslagen en redacteuren beseffen dat hun (papieren) krant een steeds kleinere rol speelt.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, die de film al heeft mogen zien, zal waarschijnlijk de hele redactie verplichten om hem te gaan bekijken. Op zijn blog schrijft hij dat hij tijdens het kijken opstandig werd maar ook strijdlustig. ‘Omdat ik er tot in al mijn vezels van overtuigd ben dat de samenleving beter wordt van goede en kritische journalistiek.’ Dure journalistiek ook, die, erkent hij, ‘moeizaam tot stand komt, met vallen en opstaan.’  

Ook Vandermeersch vraagt zich af of die journalistiek zal overleven als steeds minder mensen willen betalen voor een krant.
‘Wij, journalisten en krantenmakers, hebben ons lot zelf in handen: door zo goed, creatief, inspirerend, confronterend te zijn dat we eenvoudigweg onmisbaar zijn. Wij moeten gulzig de nieuwe media omarmen. En onszelf, inhoudelijk en commercieel, opnieuw uitvinden’, blogt hij.
Tijdens redactievergaderingen zal hij die woorden uittentreuren herhalen.

'Page One: Inside The New York Times' is nog niet in Nederlandse bioscopen te zien.