Het ranselende penseel van Jos Collignon

Politiek tekenaar Jos Collignon, winnaar van de Inktspotprijs 2009, houdt ervan onverwachte verbanden te leggen. In het hoofd van de lezer moeten 'twee luikjes tegen elkaar worden opengezet'. Met een tochtvlaag als gevolg, die, zo wil de tekenaar graag, stof van jaren doet opdwarrelen.
‘Achter zwierigheid en lach kan grimmigheid schuilgaan, door zijn inkt mengt hij soms arsenicum’, schrijft Bert Wagendorp over hem in de Volkskrant, de krant waarvoor hij sinds 1992 tekent. Vandaag wordt van Collignon een tentoonstelling geopend in het Persmuseum in Amsterdam.

Volgens Wagendorp is Collignon een van de aardigste mensen die hij kent, ‘met een wijsheid die is gevormd door de ervaring dat er veel niet deugt in de wereld, maar dat we het ermee zullen moeten doen. Zonder dat we ons maar willoos bij de waanzin dienen neer te leggen overigens’.
Collignon kijkt als een betrokken toeschouwer van een afstandje naar de wereld, altijd lichtelijk verbaasd en geamuseerd.
‘Waarna hij het penseel in de inkt doopt en ons in soepele lijnen aan het lachen maakt - altijd nog de beste remedie tegen krankzinnigheid.’

'Stop de Persen' tot 11 september 2011 in het Persmuseum, Zeeburgerkade 10 1019 HA Amsterdam.

  

 

 

Bron(nen):   Persmuseum