Waarom de berichten over de Amsterdamse zedenzaak zo vaag zijn

Er is veel publiciteit rond de Amsterdamse zedenzaak, maar wat er precies is gebeurd dat hoor je niet. Weten de journalisten niet meer? Jawel. Maar geheel tegen de gewoonte van de beroepsgroep verzwijgen de aanwezige journalisten de feiten. De Amsterdamse zedenzaak is zo gruwelijk dat journalisten zichzelf en hun publiek ontzien. En dat terwijl het Openbaar Ministerie in de rechtszaal tot in detail vertelt hoe Robert M. zeer jonge kinderen heeft misbruikt.
NRC-verslaggever Merel Thie gebruikte zaterdag in haar artikel wel het woord buttplug. ‘Wij proberen altijd zo precies mogelijk te zijn. Daarbij zegt het iets over de ernst van het misbruik. En ik kan niet bepalen wat voor ouders het ergste detail is.’ Thie las in een ander medium een passage waarin een jongen zijn broertje hoorde huilen om zijn moeder, terwijl het kind werd misbruikt. ‘Dat vind ik dus veel erger om te lezen', schrijft De Pers.

Saskia Belleman van De Telegraaf koos met opzet voor de algemene term seksspeeltjes. ‘Het is een kwestie van gevoel. Ik houd daarbij in mijn achterhoofd dat mensen dit nieuws de volgende ochtend zullen lezen bij hun ontbijt.’ Belleman worstelt, zoals ze zelf zegt, bij iedere nieuwe zitting van deze zaak met de berichtgeving. Tijdens de inhoudelijke behandeling, die ergens volgend jaar zal zijn, zal het OM nog gedetailleerder zijn in de beschrijvingen over kindermisbruik.

Bron(nen):   De Pers