Georgië is paranoia geworden: fotojournalisten gearresteerd voor ‘spionage’

In Georgië zijn vier fotojournalisten aangehouden op verdenking van spionage. De fotografen zijn gearresteerd om te verhinderen dat ze "onder het mom van speciale diensten" zouden werken voor buitenlandse regeringen.
Onder de aangehouden fotografen bevindt zich volgens persbureau Reuters ook de persoonlijk fotograaf van president Mikheil Saakashvili.
De vier worden beschuldigd van het "overbrengen van informatie aan organisaties die voor een buitenlandse regering werken", en zo dus van de beschadiging van de nationale belangen van Georgië.

De afgelopen drie jaar heeft de Georgische politie tientallen mensen gearresteerd op verdenking van spionage voor de Russen. Moskou beschuldigt de pro-Westerse regering van president Saakashvili van een anti-Rusland beleid. De twee buurlanden liggen met elkaar in de clinch sinds ze een klein oorlogje uitvochten over de afscheiding van de regio Zuid-Ossetië.
De organisatie Reporters sans Frontières heeft een lijstje met Georgië's ‘aanvaringen’ met vertegenwoordigers van de pers.

Bron(nen):   Reuters