Hacking: Scotland Yard blijkt te bestaan uit sufferds of erger (update)

Sinds Agathe Christie heeft Scotland Yard een magisch imago. Maar nu heeft het een probleem. Vier jaar lang lagen in de 'evidence room' zes grote plastic zakken met 11.000 documenten - handgeschreven - over de afluisterpraktijken van Murdochs News of the World. Daarin ook de namen van bijna 4.000 personen in wier privacy door journalisten illegaal is gewroet: bekende Britten, politici, sporthelden en slachtoffers van misdrijven.
Pas eind 2010 is er iemand eens gaan kijken wat er in die zakken zat.
En al die tijd verzekerde de Metropolitan Police Service, beter bekend als Scotland Yard, aan het parlement, de media en ieder die het wilde horen dat er bij News of the World niets aan de hand was.
Reden? Er is omgekocht, maar volgens The New York Times lijkt het er op dat dat niet de oorzaak is dat die zakken niet zijn doorzocht. Het lijkt er op dat de politieleiding het wel erg veel zakken vond, met veel spulletjes. En andere prioriteiten stelde.
Zondagavond heeft Sir Paul Stephenson, de hoogste baas van de Yard, ontslag moeten nemen: hij heeft zich laten feteren door de familie Mudroch en heeft onder meer een verblijf in een duur kuuroord door de mediabaas laten betalen.
De rol van de media in Engeland ligt door dit alles (eindelijk) onder een vergrootglas. En wat te zien is valt niet mee. Niet alleen vanwege de gepleegde misdrijven, maar ook vanwege de kennelijke normen. Alles voor de oplaag en het prestige, weinig voor de waarheid of de feiten.
Alleen in Engeland?
  

 

Bron(nen):   New York Times  Washington Post