Waarom mobiel internet een stuk duurder wordt

In september is het gedaan met de goedkope toegang tot mobiel internet. Marktleider KPN maakte vanmorgen fors hogere tarieven (300 procent) bekend en de verwachting is dat concurrenten zullen volgen.

Wie per maand een gigabyte aan data verbruikt – de drie Nederlandse providers zagen dit tot voor kort als een ‘onbezorgde’ hoeveelheid voor smartphonegebruikers – betaalt volgens de nieuwe KPN-tarieven minstens 50 euro per maand. Op dit moment levert KPN 1 GB data nog bij abonnementen van 15 euro.

Jarenlang boden providers dataverbruik als een goedkoop extraatje aan bij de bel- en sms-bundel. Maar in april sloeg KPN alarm omdat klanten massaal gebruikmaken van software – apps – als WhatsApp, Facebook, Viber of Skype. Daarmee kun je via internet gratis bellen of berichten versturen. Het gevolg is dat consumenten niet meer buiten de bundel bellen – een belangrijke inkomstenbron. Daarbij komt dat voor het hogere mobiel dataverbruik grote investeringen nodig zijn in het mobiele netwerk. Minder inkomsten en extra uitgaves dus. KPN geeft aan dat het zonder aanpassing van de tarieven geen geld over houd om te blijven investeren in de kwaliteit van het netwerk. Vodafone heeft al abonnementen waarbij extra geld gevraagd wordt voor diensten als Skype. De wijziging in wetgeving die onlangs door de 2e kamer is voorgesteld verbied dit soort abonnementen.
Onder deze link wat details van de KPN plannen

Bron(nen):   Tweakersnet