Nederlanders vaak doelwit van hackers en cybercriminelen

In augustus zijn in Nederland 3 keer meer virusmails verstuurd dan vorige maand. Ongeveer 1 op de 150 e-mails bevat een virus. Dat blijkt uit de meest recente Intelligence Report van beveiligingsbedrijf Symantec. Hoewel het aantal spamberichten deze maand is gedaald, blijft het aandeel aanzienlijk. Maar liefst 77% van al het e-mailverkeer in Nederland bestaat uit spamberichten.

Er is ook een nieuwe vorm van spam opgedoken, die door Symantec 'pump-and-dump' wordt genoemd. Deze prijzen bepaalde bedrijven en aandelen als zeer waardevol aan. Nú zou het goede moment zijn om aandelen van deze bedrijven te kopen en op korte termijn veel winst te maken. Mensen die niet doorhebben dat het een spambericht is kopen aandelen van het bedrijf, waardoor de waarde van de aandelen stijgt. Na verloop van tijd verkopen de oplichters hun eigen aandelen tegen een hogere prijs en zakt de koers van het aandeel volledig in.

Naast de vele spamberichten was ook het aantal phisingberichten in Nederland de afgelopen maand schrikbarend hoog. Ongeveer 1 op de 300 berichten was een phisingbericht.

Bron(nen):   Techzine