Oud-hoofdredacteur News of the World schuldig in afluisterschandaal

Voormalig hoofdredacteur van de Britse tabloid News of the World Andy Coulson is schuldig bevonden aan het afluisteren van voicemailberichten. De jury was unaniem. Coulson kan maximaal twee jaar celstraf krijgen. Zijn voorganger Rebekah Brooks is vrijgesproken. Het proces heeft acht maanden geduurd.

De zaak lag extra gevoelig omdat Coulson verder ging als communicatiedirecteur van premier Cameron. Cameron bood daarvoor zijn excuses aan en noemde het ‘een foute beslissing om hem aan te nemen.’

Journalisten van News of the World zouden tussen 2002 en 2006 de privacy hebben geschonden van zo’n 1.000 mensen, waaronder veel bekende Britten en politici. Zo zou de telefoon van Kate Middleton 155 keer gehackt zijn.

Het roddelblad viel door de mand toen het voicemailberichten van de ontvoerde Milly Dowler publiceerde. Omdat er berichten waren beluisterd en verwijderd op haar gsm, dachten de politie en de familie dat het meisje nog in leven was, maar dat was niet zo. Mediamagnaat Rupert Murdoch besloot in 2011 de krant op te heffen.

Bron(nen):   BBC  NRC