Nederlandse kunstenaar haalt met "Creepiest Art project ever" Amerikaanse voorpagina

De Nederlandse kunstenaar Willem Popelier is de ‘leading topic’ op Gawker. De Amerikaanse blogsite beschuldigt hem ervan twee 14-jarige meisjes te hebben gecyberstalkt nadat hij foto’s van de twee op een laptop in een showroom had gezien. De foto’s heeft Poplier gebruikt voor een kunstproject.
Gawker verwijt Popelier dat hij te ver is gegaan omdat hij de naam van een van de meisjes op haar ketting kon lezen en haar zo via de sociale media kon identificeren.

Popeliers kunstproject was deze zomer te zien in het internationaal befaamde fotomuseum Foam in Amsterdam. Op de expositie van ‘Showroom girls’ waren de gezichten van de meisjes onherkenbaar gemaakt. Alleen een printer drukte hun Twitter-berichten heel langzaam uit.
Volgens Popeliers website legt het project het hedendaagse ‘digitale narcisme’ vast. Maar Gawker denkt daar anders over: die vindt dat door dit soort kunstprojecten onze anonimiteit - die we overigens geheel vrijwillig de wereld in sturen - te grabbel wordt gegooid. Het vindt dat wat Popelier deed erg dicht in de buurt komt van het gezichtsherkenningsysteem van Facebook.

Toch vreemd dat dit verhaal de voorpagina haalt van een van de drukst bezochte websites van de Verenigde Staten. Of Popelier heeft een goed netwerk, of Gawker is toch de spreekbuis van de Amerikaanse benauwde cultuur.

Bron(nen):   Gawker