Komrij: ‘Ik voel me meer Facebooker dan Hollander’

Gerrit Komrij op zijn blog:
'Er zijn vijfhonderd miljoen Facebookers, of daaromtrent, en vijftien miljoen Hollanders, of daaromtrent, en toch voel ik me meer Facebooker dan Hollander. Ik vraag me af of het aan de Hollanders ligt of aan het miljoenenverschil. (....)
‘Ons’ Facebook, een sterk idee. Het heeft te maken met de structuur – Facebook is wat de gebruikers ervan maken. ‘t Is zo langzamerhand een dagtaak geworden om alles weg te klikken wat je niet zint en aan te klikken wat je wel graag ziet langskomen, maar uiteindelijk voelt het aan als jouw Facebook. (...)

En dan zijn er die altijd amusante literatoren, die nooit nalaten minachtend te doen over prijzen maar totaal hoteldebotel raken als ze er zelf een winnen. De Pierre H. Duboisprijs! De Simon Vinkenoogbokaal! Eindelijk gerechtigheid! En de zich als konijnen voortplantende nieuwe dichters en dichteresjes met hun o zo broze ego’s – als je ze prijst ben je een held, als je één kritische opmerking maakt kun je de godsgloeiende puinbak in. Facebook als Vanity Fair, marktplaats, vrijmetselaarsloge, S&M-kelder en cabaret. Aangepast aan je eigen masochistische behoeften.

Je bent altijd het middelpunt, ondanks de vijfhonderd miljoen andere middelpunten. Of achthonderd miljoen.

Lees het hele blog

Bron(nen):   NRC