Wat er gebeurt als je als journaliste iets krijgt met een politicus

NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam kreeg een verhouding met Henk Bleker, de vonk sprong over nadat ze hem had geïnterviewd in augustus 2010 ("Een probleemoplosser met een passie voor pony's", luidde de kop boven het interview). Volkskrant-journaliste Lidy Nicolasen doet uit de doeken wat er op haar werk gebeurde toen zij zelf een relatie kreeg met een politicus.

'Nee, de vonk sloeg niet over tijdens ons eerste interview. Hij was ook geen machtig staatsman of een gerespecteerd arrivé. Een beetje een brugpieper eigenlijk, vond ik. Ik draaide immers al een tijdje mee als journalist in het Haagse circuit, hij kwam als Kamerlid net kijken.

Weliswaar werd hij in zijn eigen regio een zondagskind genoemd, maar in Den Haag ontbeerde hij in alle opzichten de erotiek van de macht. Laten we een beetje voortmaken, ik moet nog een stofzuiger kopen, zei ik die eerste keer plompverloren, omdat hij me iets te lang deed over het beantwoorden van de vragen.

In al haar genadeloosheid sloeg de verliefdheid korte tijd later onverwacht toch toe en dat openbaarde zich vrijwel tegelijkertijd met mijn overstap van een regionale krant naar de Volkskrant. Schoorvoetend had ik mijn bazen geïnformeerd over deze liaison amoureuze met de vijand. De scheidslijnen tussen politiek en journalistiek waren in de jaren tachtig fragieler dan nu, maar ook toen mocht je een intieme relatie met een politicus zo typeren. Toch keek niemand er echt van op. Den Haag barst van de ambitieuze workaholics en vonken schieten gemakkelijk over als mensen elkaar in hun passie vinden. We waren niet de eersten die elkaar op de 'werkvloer' de liefde verklaarden en we waren verliefd en vrolijk en jong'.
Lees verder in de Volkskrant

Bron(nen):   de Volkskrant