Sociale media bijzonder handig voor drugshandel

Drugshandelaren die het internet gebruiken om hun waren aan de man te brengen, doen steeds vaker een beroep op sociale netwerksites om jonge klanten te ronselen. Hetzelfde geldt trouwens voor medicijnen die door illegale apothekers worden aangeboden. Dat heeft de International Narcotics Control Board (INCB), het drugscontroleorgaan van de Verenigde Naties, bekend gemaakt. Het ontbreekt veel regeringen aan wetgeving en middelen om illegale online apotheken die drugs aanbieden te controleren, luidt het in het jaarrapport van de INCB.

Het blijkt dat veel illegale aanbieders die door providers geblokkeerd werden, hun toevlucht hebben genomen tot de sociale media. 'Daardoor dreigt een groot, vooral jong publiek in aanraking te komen met gevaarlijke producten', zegt INCB-voorzitter Hamid Ghodse.

India is de belangrijkste leverancier voor dit soort zaken: 58% van alle in beslag genomen drugs zijn van daar afkomstig. Veel online handelaren werken ook vanuit de Verenigde Staten, China en Polen. Codeïne en methadon zijn de meest in beslag genomen legale drugs terwijl cannabis, khat en amfetamines de top zijn bij de illegale substanties.

Bron(nen):   De Morgen  Het Nieuwsblad