Meer contacten, minder echte vrienden

Media
maandag, 12 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Facebook, Twitter en andere social media zorgen er dan wel voor dat het aantal kennissen toeneemt, maar ze zorgen er ook voor dat onze ‘echte’ vriendschappen afnemen. Althans, zo beweert filosofe en publicist Stine Jensen. Stine heeft het hierover in een interview met het Libelle Nieuwscafé. Hierin beschrijft ze het als zogenaamde ‘weak ties’ en ‘strong ties’. Mensen besteden steeds meer tijd aan weak ties, waardoor hun netwerk groeit. Het nadeel hiervan is echter dat er minder tijd word besteed aan ‘echte’ vrienden, de strong ties. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Daarnaast deed Stine zelf ook nog een klein onderzoekje onder een groep Nederlandse vrouwen. Hierbij keek ze naar de invloed van het internet op vriendschappen. Hierbij wordt dus geen rekening gehouden met de Nederlandse man en wordt er enkel gekeken naar de vriendschappen tussen vrouwen.
Hieruit bleek dat bijna 75% van de vrouwen aangeeft meer contacten te maken door het gebruik van social media. Maar liefst 80% stuurt tegenwoordig liever een mailtje, dan te bellen. Ook gaf 66% van de vrouwen aan dat ze gebruik maken van het internet op vakantie.
Bron(nen): De Morgen