Apple-criticus valt door de mand: Gelogen over bezoek aan Chinese fabriek

Mike Daisey heeft veel succes met zijn theaterstuk The Agony and Ecstacy  of Steve Jobs ('De heftige pijn en grote vreugde van Steve Jobs'). Hij stond er in New York mee in het theater. Maar hij is deze week door de mand gevallen. Een deel van zijn verhaal is bij elkaar gelogen.  Zijn stuk werd uitgezonden op Public Radio in de VS. De programma-makers hebben nu hun excuus gemaakt en nemen afstand van de beweringen van Daisey. Programma-maker Ira Glass: "Daisy loog tegen mij".


Hij vertelde  dat arbeiders aan de  lopende band van een fabriek van iPhones chemisch vergiftigd raakten. Ook was er het verhaal over kinderen van 12 die in de fabnriek werkten. De fabriek - FoxConn - ontkent. Het verhaal over met geweren bewapende bewakers bleek ook niet waar.
De vergissing van de radiostations is pijnlijk omdat de show van Daisey zo populair was. Meer dan 800-duizend luisteraars maaken een download van het programma. Het leidde tot een protestactie met 250-duizend handtekeningen die aan Apple werden aangeboden. Het bezorgde Apple veel slechte publiciteit.
Daisey vindt dat hem geen blaam treft. Hij bedrijft geen journalistiek maar gebruikt een combinatie van 'feiten, herinnering en de nodige dramatiek om het verhaal te vertellen. Dat is op integere wijze gedaan', aldus Daisey.

Bron(nen):   Guardian  BusinessInsider  Bloomberg