NRC biedt excuses aan over berichtgeving rond ‘het brein van Friso’

De hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch, biedt vandaag in de krant zijn excuses aan voor de berichtgeving over Friso. “Ik bied de lezer mijn excuses aan, omdat we in deze zaak niet hebben beantwoord aan de hoge normen die hij van ons mag verwachten, en aan de koninklijke familie voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot”, schrijft Vandermeersch.

Vandaag publiceert de krant ook het verslag van de oud-ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens. De NRC-hoofdredactie had Meens gevraagd om de berichtgeving over het ski-ongeluk van de prins, waarover extern en intern commotie was ontstaan, door te lichten.

Meens besluit zijn verslag met:
“Samenvattend kun je concluderen: niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was. Het ging om een lid van de Koninklijke familie. De krant beschikte over exclusieve medische informatie, verkregen op een plaats in een ziekenhuis waar je normaal geen toegang hebt, en die je bovendien toeschrijft aan een bron, bij wie een gewoon verslaggever op dat moment nooit in de buurt kan komen. Een hoogleraar neurochirurgie, die overigens ontkent dat hij al die informatie heeft gegeven. Door de ik-vorm kreeg het verhaal een extra dimensie, die nog werd versterkt door de plaats in de krant: pal op de voorpagina. Met een kop erboven die in één klap, als speculatie, iets opriep wat niemand tot dan besefte: het brein is in gevaar. Bovendien verscheen het verhaal in NRC Handelsblad, doorgaans, maar niet dit keer, een toonbeeld van betrouwbare en zorgvuldige kwaliteitsjournalistiek.”

Vandermeersch: “We kunnen niet anders dan vaststellen dat we fouten hebben gemaakt. Dat gebeurde na een exceptionele samenloop van omstandigheden, met de beste bedoelingen, in onze ijver om de lezer zo goed mogelijk te informeren en onze journalistieke taak te vervullen.”

Bron(nen):   NRC