Internettrollen: van kwaad tot erger

Media
dinsdag, 01 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Amerika is het inmiddels een bekend begrip: internettrollen. Een trol is er doelbewust op uit om reacties uit te lokken en onrust te zaaien op het internet. Sociale media zijn het ideale podium voor trollen omdat ze hier nep accountskunnen aanmaken en hypes kunnen creëren die door jongeren worden opgepikt.
Het begint met onschuldige pesterijtjes. Lokkende titels op Youtube dagen je uit om te klikken. Wanneer er wordt geklikt verschijnt er iets heel anders dan de titel zegt. Maar het verschijnsel kent ook veel banale uitvoeringen, het verhaal van Liz Crowter is hier een van. Haar 16 jarige dochter Heidi heeft het syndroom van down. Inmiddels circuleert haar foto op het internet die trollers gebruiken om geestelijk gehandicapten te bespotten.
In de Amerikaanse staat Arizona ligt inmiddels een wetsvoorstel klaar dat ervoor zorgt dat internettrollen een maximale gevangenisstraf van 3,5 jaar kunnen krijgen. Leo Neels, hoofddocent in media- en communicatierecht aan de universiteit van Leuven en Antwerpen denkt dat het wetsvoorstel weinig verandering zal brengen. Volgens Neels is het wetsvoorstel in strijd met de vrijheid van meningsuiting, die in Amerika nogal zwaar weegt. Een oplossing voor het probleem is nog niet gevonden, in ieder geval weten we dat trollen er zijn zolang mensen reageren. De troll houdt van aandacht. De tip voor mensen die met trollen in aanraking komen is dan ook: “Don’t feed the trolls”.