App spoort huidkanker op

Eén op de zes Nederlanders krijgt vroeg of laat te maken met huidkanker. Een nieuwe app, de Huidmonitor helpt patiënten bij het controleren van hun huid op verdachte plekjes. De Huidmonitor voor smartphones is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) en Google Play Store (Android). Of via www.huidmonitor.nl.

De Huidmonitor bestaat uit 4 onderdelen: check, volg, personen en herinnering. Met de checkfunctie kan de gebruiker een foto maken van een moedervlek en deze vergelijken met het beeldmateriaal in de app. Bij iedere voorbeeldfoto is een beschrijving te lezen.

De volgfunctie laat gebruikers moedervlekken over een langere periode in de gaten houden. Door bij iedere controle een foto op te slaan, maakt de app inzichtelijk of een moedervlek verandert van kleur, groeit, ...

De gebruiker wijst iedere foto van een moedervlek toe via een visuele weergave van het lichaam, zodat duidelijk blijft welke foto bij welke moedervlek hoort. Bovendien zijn moedervlekken van meerdere personen bij te houden, bijvoorbeeld van partner en kinderen. Dat is dus de personenfunctie.

De notificatiefunctie van Huidmonitor kan de gebruiker om de zoveel tijd eraan herinneren de huid te controleren.

De Huidmonitor is ontwikkeld door de Stichting Melanoom, in samenwerking met dermatoloog Marcel Bekkenk.

Regelmatig controleren van je huid is belangrijk. Ook voor jonge mensen, want in 25% van de gevallen is de patiënt jonger dan 50 jaar. Wees dus bewust van veranderingen op je huid. Huidmonitor is hiervoor een handig hulpmiddel. Ontdek je een verdachte vlek ga dan altijd naar de huisarts.

foto: de Standaard

Bron(nen):   Artsennet  Stichting Melanoom