CNN weg uit Rusland: de tijd wordt teruggedraaid

'Ik herinner me nog hoe we in de Sovjet-Unie voor het eerst CNN konden kijken', tweette Michael McFaul, ooit Amerikaanse ambassadeur in Moskou. 'Nu wordt de tijd teruggedraaid'. Begin deze week maakte Turner International, eigenaar van CNN, bekend dat het uit Rusland vertrekt. Poetin draait de media de duimschroeven aan. Vorige maand zette hij zijn handtekening onder een wet die bepaalt dat Russische media voor slechts 20 procent in handen mogen zijn van buitenlandse partijen. De wet moet voorkomen dat Russische burgers door buitenlandse media 'ongewenst beïnvloed' worden. Maar CNN is niet de enige die de handdoek in de ring gooit. Ook radiozenders als Voice of America, Deutsche Welle en Radio France International zijn vertrokken. De Russische service van de BBC is alleen te zien via de Russische businesszender RBK en het progressieve grootdeels online kanaal Dozjd. De Russische autoriteiten zijn niet blij met het vertrek van CNN en benadrukken dat ze de nieuwszender 'geen enkele sanctie hebben opgelegd'. Ze vrezen boze reacties van het Russische volk, die de zender een warm hart toedraagt. CNN zendt al sinds begin jaren negentig uit in Rusland en had destijds enorme kijkcijfers.
De Moskouse redactie van CNN blijft gewoon open. 'Nieuws uit Rusland zal zijn weg blijven vinden naar de wereld', schreef The Atlantic. 'Maar het wereldnieuws zal in Rusland niet meer te zien zijn'.

Bron(nen):   NRC (betaald)      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Leuk, de Koude Oorlog komt weer terug. Dat was toch de mooiste tijd van de 20e eeuw.

 2. vandehoedenderand

  Joh, man. Vrijwel alle media in Rusland zijn in handen van, dan wel onder controle van het Kremlin, Putin of intimi. Dat volk wordt compleet gehersenspoeld. Waar denk je dat het volkomen achterlijke en volstrekt ongeloofwaardige populariteitscijfer voor de nieuwe tsaar vandaan komt?

  Tegenstanders van het regime worden uitgeschakeld. Onlangs nog een populaire acteur/criticus. In elkaar geslagen in zijn eigen appartement. “In een dronken bui door een glazen kast gevallen”, aldus de volkomen onafhankelijke en objectieve nieuwszenders… Sure.

  http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/november/07/poetin-criticus-is-dood-ongeluk-of-moord-1438600

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/06/russische-acteur-en-activist-tegen-poetin-dood-gevonden/

  Het internet is onder Putin ook al strak aangehaald. Wil je een (objectieve) blog beginnen, dan kan dat niet meer anoniem. Registreren onder de eigen naam en dan pas mag je kritiek leveren. Met de kans natuurlijk dat je “in een dronken bui door een glazen kast valt”, om even een metafoor te gebruiken.

  Ga lekker worstelen met een beer joh, Putin. Gek!

  • KarlRuprechtKroenen

   Ik dacht even dat je het over de gang van zaken in het door jou zo zeer geliefde en geweldige Europa had….

   Dat wat jij nu allemaal tegen Rusland en Poetin inbrengt, vindt hier ook gewoon plaats.
   Jij bent echt het klassieke voorbeeld van het goedgelovige Orwelliaanse Oceanië burgertje, welke opgezweept en gehersenspoeld een Emmanuel Goldstein als vijand nodig heeft om tegen te kunnen ageren.

   Al ziende niet kunnen zien en al horende niet kunnen horen.

   Denk jij nou echt dat hier bij ons geen propagandaoorlog plaatsvindt?
   Dat de media hier objectief bezig zijn?

   Als je niet ziet dat ons wordt aangepraat door de media dat Poetin en Rusland de vijand zijn, dan wil je dit gewoon niet zien.
   Onze echte vijanden zitten in Washington en Brussel, inclusief hun schaduwregering en uiteindelijke puppetmasters.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Peter

    Je vergeet dat Putin ook het spelletje meespeelt en onderdeel is van de schaduwregering. Het ligt er allemaal zo dik boven op. Echter hebben ze zelf niet helemaal in de gaten dat ze zichzelf belachelijk maken. Ze vechten hun privé oorlogjes uit in andere landen en via de media. Putin was ook geen gewone jongen. Uiteraard kan iedereen het zo ver schoppen als president. Obama had zelfs helemaal niks gepresteerd.
    President zijn is zoo middeleeuws.
    Ja tsaar of koning, keizer.

    Al die politici hebben alleen maar eigen belangen en zijn zo omkoopbaar.
    Niet alleen in Brussel. Overal zitten die opvreters.
    Goed voor zichzelf gezorgd. Leggen mekaar in de watten.
    Daar hoort een politiek spelletje bij.

    Ik maak me meer zorgen als de mc daar weg gaat nu de patatjes ook al niet komen.
    Geen subsidie van de EU.
    Hoeveel subsidie van de EU zal nog wel naar de Russen gaan ?
    Behalve wapens waar de gewone burger alleen maar de ellende van merkt.

    (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 3. Meneer Dick

  Een teken van Russische zwakte, een goed teken.

 4. Guest

  .

Reacties niet toegestaan