Teletekst verouderd? Dat kan, maar de Nederlander is er nog steeds dol op

Na de BBC stopt ook de Belgische VRT met teletekst. Het verouderde medium werd er nauwelijks nog bekeken. Dat geldt niet voor Nederland. Integendeel, elke dag lezen 3,5 miljoen mensen de blokkerige tekstjes in 16 regels van 39 tekens.

Al meer dan 35 jaar vertrouwt de Nederlander op het teletekstnieuws van de NOS. Tussen alle journaals, actualiteitenprogramma’s, nieuwssites en apps is teletekst een oase van rust en eenvoud. Hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie Henri Beunders verklaart in het AD: “Het is een tegenbeweging. Een toenemende behoefte aan nostalgie, terug naar rust en overzicht.”

Toch vindt mediastrateeg Marianne Zwagerman het verbazingwekkend dat liefst 90 procent van de teletekstgebruikers nog gewoon de afstandsbediening van de tv pakt om de dienst te raadplegen. “Daar snap ik niets van. Nederland loopt wereldwijd voor in alles wat met internet te maken heeft! Misschien schuilt hierin ook de verklaring. Dat er juist daarom behoefte is aan overzicht. Niet dat je ergens op klikt en weer op een reclamevideo terechtkomt.”

Bron(nen):   AD