Pleegde Sonja Bakker plagiaat? Het lijkt er wel een beetje op

De zaak tussen dieetgoeroes Sonja Bakker en Bea Pols nadert nu eindelijk haar ontknoping. Pols en Bakker beschuldigen elkaar al enige tijd van plagiaat. Dinsdag stonden ze in de rechtszaal, schrijft het Noordhollands Dagblad. Pols stelt dat Bakker rechtstreeks stukken heeft over genomen uit haar dieetboek, dat in 2003 verscheen. Het eerste boek van Sonja Bakker kwam in 2005 uit. Bakker zegt juist dat het andersom is en eist 26.000 euro van haar concurrent. Opmerkelijk aangezien Pols de eerste was die in 2006 met de aanklacht van plagiaat kwam. Destijds wilde Bakker nog haar excuses aanbieden, maar in plaats daarvan draaide ze de zaak om. Wie er gelijk heeft zal de rechter op 9 november beslissen. Hij opperde nog een andere, vrij sneue, mogelijkheid: de twee zouden stukken hebben gekopieerd uit dezelfde LOI-cursus die ze allebei hebben gevolgd. Business Insider zette enkele passages uit beide dieetboeken naast elkaar. En ja, die zijn zo ongeveer hetzelfde.
Huiswerkopdracht Pols: “Wat zijn de oorzaken voor je overgewicht naar aanleiding van het cursusmateriaal?” Bakker: “Schrijf hieronder op wat de oorzaken zijn van je overgewicht.”
Pols: “Schrijf op welke lichamelijke en sociale/emotionele nadelen je ondervindt van overgewicht.” Bakker: “Schrijf op welke lichamelijke en sociale/emotionele nadelen je ondervindt van je overgewicht. Beloning Pols: “Ik adviseer een beloning bij elke kilo gewichtsverlies. Het hoeven geen dure dingen te zijn. Bijvoorbeeld een fles badschuim, make-up, een tijdschrift, een bos bloemen, een nieuwe ketting, of een plant.” Bakker: “Tevens adviseer ik jezelf te belonen bij elke kilo gewichtsverlies. Het hoeven geen dure dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tijdschrift, een bos bloemen of een nieuw shirt.”
Pols: “Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau zoals nieuwe kleren, een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een avondje sauna of bioscoop, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een van tevoren met jezelf afgesproken bedrag in een potje doen. Bijvoorbeeld een paar euro per kilo gewichtsverlies. Zodra je je streefgewicht behaald hebt, kun je jezelf belonen.” Bakker: “Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau, zoals een behandeling van de schoonheidsspecialiste of nieuwe kleding, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een bedrag met jezelf afspreken. Als je dan op je streefgewicht bent, kun je jezelf belonen.” Bewegen Pols: “Ik geef de voorkeur aan buikspieroefeningen met behulp van een apparaat. Bijvoorbeeld een ab-roller. Deze apparaten kosten tegenwoordig niet zo veel meer. Je traint effectiever met behulp van een apparaat en je nek wordt ontlast.” Bakker: “Ik geef de voorkeur aan buikspieroefeningen met behulp van de abroller; met dit apparaat – te koop bij de sportzaak – kun je de buikspieren effectief trainen, terwijl de nek wordt ontlast.”
Pols: “Rechte buikspieren: Basispositie: Je gaat op je rug liggen met je armen boven aan het apparaat.1. Trek je knieën op naar je borst en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 2. Knieën opgetrokken, voeten plat op de grond en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 3. Benen omhoog en maak schaarbewegingen met je benen terwijl je omhoog komt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 4. Maak met je benen fietsbewegingen en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Schuine buikspieren: Begin met de basispositie: 5. Benen naar één kant, knieën op elkaar terwijl je omhoog rolt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Deze oefening kun je zwaarder maken door je knieën van de grond te tillen.” Bakker: “Rechte buikspieren: Basispositie: Je gaat op je rug liggen met je armen boven aan het apparaat. 1. Trek je knieën op naar je borst en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 2. Knieën opgetrokken, voeten plat op de grond en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 3. Maak fietsbewegingen met je benen en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Schuine buikspieren: Begin met de basispositie: 4. Benen naar één kant, knieën op elkaar terwijl je omhoog rolt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Deze oefening kun je zwaarder maken door je knieën van de grond te tillen.”

Bron(nen):   Business Insider