Eva Jinek: “Ik ben het kind van vluchtelingen”

"Ik ben het kind van vluchtelingen. Ik weet hoe het voor hen is geweest om alles achter te moeten laten, dus ja: ik voel bij voorbaat al een zekere sympathie en het maakt me ziedend als die groep wordt weggezet als een stelletje profiteurs. Tegelijkertijd kan ik ook niet gaan roepen dat we alle grenzen maar open moeten gooien. Lastig onderwerp. Zeker ook aan de talkshow-tafel." Eva Jinek brak in 2017 door. Na héél lang veelbelovend te zijn geweest bleek in dit jaar hoe goed ze is en vooral: hoe ze er in slaagt soms nog eens iets van werkelijke betekenis op TV onder de aandacht te brengen. Opvallen is dat ze altijd serieus wordt als het over vluchtelingen gaat. Tegen Trouw zegt ze dat dat mogelijk met haar afkomst van doen heeft.

"Het was een moeilijk jaar. Ik ben een super-optimistisch mens, maar ik herinner me nog goed dat ik op een zeker moment dacht: ik zie even geen oplossing meer. De opkomst van extreem-rechts, het klimaat, terrorisme... De eerste driekwart van mijn leven leek er helemaal geen terroristische dreiging te bestaan, maar als Dex (haar partner) nu voorstelt om naar een Duitse kerstmarkt te gaan, is het eerste wat ik denk: zou het daar veilig zijn?

Ik ben in the bigger picture totaal onbelangrijk en wat ik maak kun je niet eens in de kattenbak leggen - het is niets, allemaal niksigheid - maar ik kan wel, in mijn eigen kring, de wereld een beetje beter maken. Ik probeer een goede dochter, een goede partner, een goede vriendin, een goede collega te zijn. Het lukt niet altijd zoals ik het zou willen, maar ik ben in ieder geval niet achteloos. Je zou ook slecht kunnen doen. En dat doe ik niet."

Bron(nen):   Trouw