Netflix-special: Kun je mensen zo ver krijgen dat ze een moord plegen?

Netflix komt met een spannende special, getiteld ‘The Push’. Daarin gaat de Britse illusionist Derren Brown proberen een man te overtuigen om iemand te vermoorden.

Brown wil hem zo manipuleren dat hij bezwijkt onder sociale druk en bereid is een ander te doden. Daarvoor heeft de illusionist zeventig acteurs ingeschakeld en een nauwkeurig gepland scenario uitgewerkt. Zo hoopt hij het nietsvermoedende slachtoffer over de streep te trekken. De setting is een veiling, waar een miljonair ogenschijnlijk een hartaanval krijgt. Hoofdpersoon is Chris, die moet bepalen wat hij gaat doen. “Chris is verstrikt in een web van leugens, en dat is belangrijk”, zegt Brown geheimzinnig. “Ik wil dat hij het gevoel heeft dat er maar één uitweg is.”

De Netflix-special doet denken aan het beroemde Milgram-experiment, waarbij proefpersonen onder invloed van een autoriteit stroomstoten moesten toedienen aan anderen. Twee derde ging zover dat hun slachtoffers zouden overlijden. “Wanneer we geconfronteerd worden met autoriteit, dan is het ons natuurlijk instinct om onwrikbaar en ongehinderd te gehoorzamen”, aldus Brown. “Zelfs de meest morele mensen kunnen overtuigd worden om de meest afschuwelijke daden te plegen, eenvoudigweg omdat hen wordt opgedragen dat te doen.”

‘The Push’ is vanaf 27 februari op Netflix beschikbaar. De trailer is alvast veelbelovend.

Bron(nen):   De Morgen