Oordeel zelf: Is de ‘briljante’ cover van National Geographic plagiaat?

National Geographic leek weer een iconische cover te hebben gemaakt: een ijsberg, die onder water een plastic zak vormt. De foto lijkt alleen verdacht veel op een afbeelding uit 2015 van de Slowaakse grafisch ontwerper Matus Bence.

Op 16 mei presenteerde National Geographic de cover. Een dag later nam Bence contact op met het blad: hij had voor supermarktketen Tesco in 2015 al een gelijkaardige foto gemaakt om het gebruik van plastic tasjes tegen te gaan. Gaat het simpelweg om twee kunstenaars die op hetzelfde idee kwamen of is er echt sprake van plagiaat?

National Geographic denkt uiteraard van niet en reageert: “De afbeelding die gebruikt is, is vorig jaar gemaakt door een kunstenaar uit Bolivia. In 2017 heeft hij hier een prijs mee gewonnen en de jury heeft destijds ook niet beoordeeld dat er plagiaat gepleegd is.”

Maar auteursrecht-expert Jan van Vegchel denkt dat de Slowaak wel degelijk sterk staat, mocht het tot een rechtszaak komen. “De zakjes lijken veel op elkaar. Ook de kleur en positie van de zee en de lucht komen overeen. Er zijn dusdanig veel elementen hetzelfde in de foto’s dat je wel kunt spreken van een ongeoorloofde kopie,” aldus Van Vegchel in het AD.

Oordeel zelf:

 

© National Geographic

Bron(nen):   AD