Kind smeekt moeder te stoppen met het delen van haar foto’s. Moeder weigert

Christy Tate is een zogenoemde mommyblogger. Ze schrijft over het leven met haar gezin en deelt foto’s van haar kinderen. Haar negenjarige dochter heeft nu ontdekt dat allerlei foto’s en verhalen van haar het internet rond gaan en heeft haar moeder gevraagd om daarmee te stoppen. Tate weigert. In een controversieel opiniestuk in The Washington Post legt ze uit waarom.

Grenzen
“Mijn dochter vroeg om te stoppen met schrijven over het moederschap. Dit zijn de redenen waarom ik dat niet kan doen”, is de titel. “Als ik helemaal niets meer over haar zou schrijven, zou ik een belangrijk deel van mezelf afsluiten. En dat is negatief, zowel voor mij als voor haar,” begint Tate, die met haar pijnlijk eerlijke stukken over het ouderschap onder meer in The New York Times en The Washington Post verschijnt. “Mijn plan is om een gulden middenweg te bewandelen. Er moeten grenzen afgebakend worden, maar ik ben van mening dat kinderen niet altijd hun zin moeten krijgen.”

Eerste laptop
Haar dochter kwam erachter doordat ze haar eerste laptop kreeg voor kerst. Één keer googelen op haar naam en ze was in shock. “Wat heeft dit te betekenen?”, vroeg ze. Het scherm stond vol foto’s van haar als baby, peuter en kleuter, samen met de blogposts die ik over haar geschreven had,” beschrijft Tate de situatie. “Waarom staat dat allemaal op internet?” Ze wilde het antwoord weten, en dat recht had ze natuurlijk.”

“Of de hele boel van internet kon gehaald worden, vroeg ze. Nee, dat was niet mogelijk. Ze zuchtte eens stevig en sloeg met de deur. Ik heb oude artikels herlezen en vond er niets gênants in terug. Maar daar denkt zij duidelijk anders over,” klinkt het.

Kritiek
Online kwamen er bergen kritiek op haar stuk. “Mommybloggers zijn de ergste soort. Die dochter smeekt om niet langer genoemd te worden, maar toch gaat ze er gezellig mee door omdat ze anders niet zichzelf kan zijn.” Iemand ander schrijft: “Je dochter zal je nu nooit een geheim komen vertellen. Wat een manier om de moeder-dochterrelatie kapot te maken, en dan zit ze nog niet eens in de puberteit. Ik hoop dat het dit allemaal waard was, Christie.” En: “Je hebt iets onvergeeflijks gedaan ten opzichte van jouw dochter, en dat alleen maar om je carrière een boost te geven. Zij is diegene die er de rest van haar jeugd mee moet leven.”

Discussie
Het is een oude discussie: kinderen, zeker als ze klein zijn, worden zonder hun medeweten online geslingerd ter meerdere eer en glorie van de ouders. Juridisch gezien lijken ouders dat te mogen doen. ICT-jurist Arnoud Engelfriet vertelde eerder aan RTL Nieuws: “De hoofdregel is dat kinderen net zoveel recht hebben op privacy als volwassenen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de privacy van hun kinderen. Bij het publiceren van foto’s is het belangrijk dat er wordt nagedacht of het gepast is welke foto’s online gezet worden. Vaders en moeders moeten nadenken of iets verantwoord ouderschap is.”

Als een kind vraagt om geen foto’s of verhalen van haar meer te plaatsen op social media en je negeert dat dan, is dat dan nog verantwoord ouderschap?

Bron(nen):   Washington Post  RTL Nieuws