Wie Is De Mol: Waarom deed Sarah zo raar bij de laseropdracht?

Het is soms moeilijk om te bepalen of een kandidaat gewoon wat onhandig is, bewust ‘mollerig’ doet of echt de mol is. Maar wat actrice Sarah Chronis doet in de laseropdracht past in alle drie de categorieën. Van de andere kant: zes van de tien kandidaten waren niet in staat om de groene laserstralen te ontwijken.

De laseropdracht
Het is traditioneel een hoogtepunt voor de kandidaten: de laseropdracht, maar ze brachten het er dit jaar wel erg slecht van af. Zoals zanger Niels zei: “Ik droomde er al jaren van en nu lig ik er binnen anderhalve minuut uit.” Hij was niet de enige. Vroeg of laat vielen de meeste van de smalle plankjes of raakten een groene straal. Opmerkelijk genoeg haalde de toch wat corpulente bakker Robèrt de briefjes met geld wél op. De man toonde een onvermoede lenigheid.

Opvallend was de actie van beautyvlogger Nikkie: ze had al grappen makend al het geld in handen, maar viel op het aller laatste moment van een balkje. Het lijkt gewoon onhandigheid. Bovendien weten we dat ze tijdens de opnames is terug gevlogen voor een begrafenis, waardoor ze heel moeilijk de mol kan zijn. Wie extreem verdacht deed, maar eigenlijk op een veel te opvallende manier is Sarah. Ze gaat in de hal naar rechts, terwijl Sinan haar adviseerde om linksaf te slaan, ze pakt haar naambordje in plaats van het geld en rent dan terug waardoor ze valt. Maar: het is allemaal te veel, Sarah. Wie wel echt verdacht deed is acteur Rick Paul van Mulligen. Hij kwam met slechts 50 euro de laserhal uit. Niet met niets dus, maar wel met heel erg weinig. Hij adviseerde bovendien anderen om hetzelfde te doen. Een kandidaat die aanraadt om liever minder dan meer geld mee te nemen?

Hoofdrekenen
Over de eerste opdracht valt weinig te zeggen, behalve dat het bepaald niet lekker liep. De kandidaten beantwoordden persoonlijke vragen en losten daarmee een rekensom op. Zo moesten ze hun lengte, schoenmaat en het aantal huisdieren dat ze hadden noemen, waarna die bijvoorbeeld bij elkaar opgeteld dienden te worden. Nikki en Rick Paul konden vervolgens vanuit een toren de oplossing opzoeken op een groot bord. Wie er molde? Misschien Sarah, want toen de oplossing van één van de vragen vier was, wilde zij het cijfer twee doorgeven aan de twee in de toren, maar dat kan evengoed een vergissing zijn. De mol kon veel eenvoudiger gewoon de verkeerde schoenmaat of lengte doorgeven en dan liep het al mis.

Jokers
Bij de laatste opdracht kon de mol weer goed zijn slag slaan. De kandidaten kregen beelden te zien van zichzelf waarin ze vertelden hoeveel geld ze over zouden hebben voor een vrijstelling of joker. Tussendoor verscheen het aanbod dat wie een joker of een bepaald geldbedrag wilde de zaal binnen een aantal seconden moest verlaten. Het aanbod werd herhaald, waaruit je kon concluderen dat er niet meer te halen viel dan de aangeboden zaken. Toch bleven vier kandidaten tot het einde zitten waardoor ze uiteindelijk geld uit de pot haalden. Vooral presentatrice Evelien de Bruijn was hierbij verdacht. Ze bleef niet alleen te lang zitten, ze moedigde tevens anderen aan hetzelfde te doen. Bovendien mislukte ook haar laseropdracht. Ook Rick Paul bleef te lang zitten. Het maakt hen beide tot potentiële mollen.

De polls
Tijdens de eindtest zag je weer de invloed van de redactie. Ze lieten heel duidelijk in beeld komen dat bijna alle kandidaten de Belgische Evi verdachten. Zij moest uiteindelijk naar huis. Volgens die theorie zou je Jamie verdacht kunnen noemen. Hij was deze hele aflevering opvallend afwezig en haalde erg weinig geld op, maar de kijker denkt daar anders over. Meer dan 700.000 mensen hebben via de app hun stem uitgebracht. Rick Paul is de hoofdverdachte met 15 procent van de stemmen, gevolgd door Niels en Evelien met respectievelijk 13 en 12 procent. Op het officieuze molforum is de stand heel anders. De echte molloten, die vooral op het forum actief zijn, verdenken journalist Sinan het meest, gevolgd door Merel.