Fox-presentator scheldt Rutger Bregman uit: “Je bent gestoord”

De presentator van een programma op Fox News scheldt Rutger Bregman uit, nadat de Nederlandse historicus en journalist fel uithaalt naar rijke mensen die volgens hem te weinig belasting betalen. De opname gaat het hele internet over. “Why don’t you go fuck yourself,” klinkt het onder meer.

Bregman was naar aanleiding van zijn speech op het World Economic Forum in Davos door Fox News uitgenodigd voor een interview. In Davos, waar jaarlijks de wereldelite samenkomt, verkondigde de schrijver dat de belastingen omhoog moeten voor de rijken. Zijn dappere toespraak in het hol van de leeuw deed veel stof opwaaien. In het interview met presentator Tucker Carlson op het rechts-conservatieve Fox News doet hij daar nog een schepje bovenop.

“De meeste mensen zijn voor hogere belastingen voor de rijken, ook de meeste kijkers van Fox News,” begint Bregman. “Maar niemand zegt het in Davos, en niemand zegt het op Fox News. Ik denk dat de verklaring eenvoudig is. De meeste mensen in Davos, en de meeste mensen op dit kanaal, zijn ‘gekocht’ door de miljardairsklasse. Je hoort dit soort dingen dus niet te zeggen in Davos, en op Fox News. Dus daarom zei ik het in Davos, en op dit tv-kanaal.”

Bregman zegt vervolgens dat de meeste presentatoren op Fox nooit pleiten voor hogere belastingen en verwijt daarna Carlson dat hij betaald wordt door de Murdochs en dat hij besmet geld heeft aangenomen. “Je bent een miljonair die gefinancierd wordt door miljardairs. Je bent geen onderdeel van de oplossing, maar van het probleem. Alle presentatoren op Fox zijn miljonairs! Hoe kan dat?”

Carlson raakt geïrriteerd. “Waar haal je dit allemaal vandaan?”,  vraagt hij. “Fox zendt niet eens uit waar jij vandaan komt!” Bregman reageert: “Heb je wel eens van internet gehoord? Ik doe mijn huiswerk als ik een interview doe. Ik sta op tegen de macht. Dat deed ik in Davos, en dat doe ik nu ook.” Dan heeft Carlson het niet meer en zegt hij: “Why don’t you go fuck yourself, you tiny brain.” Hij noemt hem verder nog een ‘idiot‘ en een ‘moron‘.

Het interview is niet uitgezonden. Volgens de zender was Bregman bezig met een ‘berekende, persoonlijke beledigingscampagne’. “We hebben te veel respect voor onze kijkers om dit uit te zenden.”

Gelukkig heeft Bregman zelf een opname. Die gaf hij gisteren vrij.