Op YouTube staan video’s waarin kinderen leren hoe ze zelfmoord moeten plegen

De meeste ouders vinden het een veilig idee om hun kinderen naar de kindvriendelijke versie van YouTube te laten kijken. Nu blijkt dat er op YouTube Kids gruwelijke video’s staan waarin op een speelse manier wordt uitgelegd hoe je het beste zelfmoord kunt plegen. Pas na klachten van ouders heeft de streamingdienst de beelden offline gehaald.

Dr. Free Hess, een moeder uit Florida, vertelt aan CNN dat ze afgelopen zomer voor het eerst zo’n zelfmoord-tutorial zag. De betreffende video begon normaal, maar halverwege ging een man met een zonnebril plots uitleggen hoe je je polsen moet doorsnijden. Hess was geschokt en nam direct contact op met YouTube. Na een week werden de beelden, die duidelijk op kinderen waren gericht, pas verwijderd.

Deze week zag ze tot haar grote schrik de video ineens weer verschijnen. Ze besloot eens wat verder te duiken in het aanbod van YouTube Kids en vond nog een heleboel aanstootgevend materiaal. “Er zijn filmpjes waarin seksueel misbruik en mishandeling worden verheerlijkt. Ook mensensmokkel, wapengebruik en huiselijk geweld worden gepromoot in verschillende video’s. Zo toont een filmpje dat over Minecraft zou moeten gaan eigenlijk een dodelijke schietpartij op een school.”

YouTube heeft gezegd er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat dit soort video’s online komt. “Wij zijn 24/7 bezig met het bekijken en inschatten van beelden die niet op het platform thuishoren.”

Bron(nen):   CNN