Gedoger de Griek

Mootz
zondag, 04 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Geert Wilders is een politicus die het kabinet gedoogt en Griekenland afdroogt.
Wat zei hij gisteren in reactie op de ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) bekend maakte over het begrotingstekort van 2013? ‘Wij zijn geen cijferfetisjisten.’ Dat riepen Griekse politici de afgelopen twee jaar ook als de overige eurolanden snoeiharde bezuinigingen eisten om het Helleense begrotingsgat te dichten. Zorba de Griek als voorbeeld voor de grote gedoger.
Het begrotingstekort van Nederland komt volgend jaar volgens het CPB uit op 4,5 procent, 1,5 procentpunt boven wat de Europese Unie toestaat. Als Nederland onder het Brusselse plafond wil blijven moet het in 2013 ten minste 9 miljard euro bezuinigen.
Paniek in Den Haag! Die harde Europese begrotingsregels zijn bedoeld voor de olijfolielanden van mediterraan Europa, niet voor Nederland. Politici van alle gezindten – de regeringspartijen, de gedoogpartij, de oppositiepartijen – struikelden over elkaar om de 3-procentsnorm te relativeren en om alvast een voorschot te nemen op een Hollandse uitzondering op de Brusselse regel. Minister De Jager liet zich haastig ontvallen dat de Europese regels ‘enige ruimte’ laten.
O ja? Nooit gehoord van De Jager als het om de anderen ging.
Het is onwaarschijnlijk dat het kabinet met dit verhaal weg komt in Brussel. Rutte en De Jager hebben andere landen het hardst om de oren geslagen met eisen om te bezuinigen. De ‘supercommissaris’ voor begrotingsdiscipline, Olly Rehn, heeft zijn opgepimpte bevoegdheden te danken aan een voorstel van Rutte en De Jager voor een ‘eurotsaar’ die landen dwingend bezuinigingen kan opleggen. Uitgerekend vandaag tekenen 25 landen van de EU het ‘begrotingspact’ met aangescherpte regels waarop Nederland heeft aangedrongen. Met de handtekening van Rutte.
Maar nu zijn we allemaal Grieken die de regels willen buigen.
Kom op, doe normaal.
In Griekenland is het begrotingstekort in anderhalf jaar tijd met 8 procentpunt teruggebracht, zijn het minimumloon en de pensioenen met 10 à 15 procent verlaagd en worden ambtenaren ontslagen. Allemaal hard nodig. In Italië verhoogden de winkels de btw een dag nadat het parlement dit had goedgekeurd, pakt de gevreesde Guardia di Finanza bezitters van sportauto’s en luxe jachten aan en heeft het kabinet de pensioenleeftijd van de ene dag op de andere met vier à vijf jaar opgetrokken.
Het is best mogelijk om 9 miljard in 2013 te vinden zonder de boel ‘kapot te bezuinigen’. Hier zijn wat voorstellen uit de losse pols voor het coalitieoverleg in het Catshuis:
- Stop het gechicaneer over de Hedwigepolder en zet die onder water - Stop de aanpassingen aan snelwegen om 130 kilometer per uur te kunnen rijden - Beëindig de politiemissie in Kunduz - Schrap de aanschaf van de JSF - Beperk de extra uitgaven voor de ouderenzorg - Haal de bezem door consultancy, IT en externe adviezen - Als sluitpost: laat staatssecretaris Bleker dat extra kussen zelf betalen, laat minister De Jager dokken voor zijn favoriete dipsauzen en laat premier Rutte zijn gezonde appels kopen.
Dit levert direct 2 à 3 miljard euro op en dan is er nog geen enkele structurele bezuiniging doorgevoerd. Zoals het mantra AOW-leeftijd, hypotheekrenteafrek, zorgkosten, arbeidsmarkt.
Moeilijk? Ja. Maar niet onmogelijk. Een welgemeende tip voor de Haagse politici: ga eens kijken in Griekenland, Italië of Portugal hoe regeringsleiders zich daar een slag in de rondte bezuinigen om aan de harde Europese eisen te voldoen.
Bron(nen): Mootz