Comazuipen door jongeren en mannen met 80-urige werkweek en jonge vriendin

Mootz
maandag, 12 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er is – zolang er over bezuiniging overlegd wordt - altijd wel iemand die graag aanschuift aan één van de stamtafels van de praatprogramma´s op radio en televisie met een spectaculair plan hoe we gemakkelijk miljoenen kunnen verdienen in de zorg.
Zo zat daar ineens Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Waarom vindt een bestuursvoorzitter van een ziekenhuis zo gemakkelijk de weg naar de tafel van gratuite meningen? Herre Kingsma – ooit cardioloog - was voor hij naar Enschede emigreerde Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg en dus de hoogste man bij het Ministerie van VWS op de minister na.
Maar ministers komen en gaan. Hun invloed is beperkt. Herre zal nog wel in het telefoonboekje van menige journalist staan en toen hij twitterde dat als comazuipers voortaan hun eigen behandeling zouden betalen dat 10 miljoen per jaar zou schelen vond hij snel een gewillig oor.
Je zou zeggen dat iedereen blij zal zijn met dit plan, want de een denkt dat er dan nog ergens in Oeganda een projectje overblijft in het kader van ontwikkelingssamenwerking, een ander hoopt misschien dat de missie naar Kunduz dan niet verlengd hoeft te worden, een derde denkt onmiddellijk dat de pensioengerechtigde leeftijd niet hoeft te worden verlengd en driekwart van de Nederlanders begon te juichen omdat de hypotheekaftrek misschien wel kan blijven.
Maar nee, Minister Edith Schippers van VWS liet vanmorgen weten dat ze de suggestie afwijst. Ze vindt het een principieel foute benadering en zegt (ongetwijfeld ingefluisterd door de huidige Inspecteur Generaal): 'Spoedeisende hulp in het ziekenhuis hoort bij de basisverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd. Wie zorg nodig heeft die wordt gedekt door de basisverzekering, heeft daar recht op.'
Ze gaf daarbij een kort college over wat er zoal in het leven kan gebeuren: je kunt met 180 kilometer per uur met je auto uit de bocht vliegen, je kunt hiv krijgen door onveilige seks, je kunt overgewicht ontwikkelen, je kunt door de stress van werkdruk bij mannen van middelbare leeftijd die werkweken van 80 uur en een jonge vriendin hebben een infarct krijgen; we mogen allemaal aankloppen bij de zorg en we worden geholpen.
Ik zat dat lijstje te bestuderen en werd geïntrigeerd door de puzzel die het bevat. Wat hebben comazuipen en een HIV-infectie gemeen? Waarom zitten die 180 kilometer en de jonge vriendin in een zelfde reeks? Voel ik hier nu een zeker moreel oordeel ten aanzien van de reden dat je aanklopt? Wat je ook gedaan hebt, moeder Edith ontvangt je in liefde en zal je wonden verzorgen.
Laten we er maar niet te veel in zoeken. De Inspecteur Generaal was niet in de buurt en de minister bedacht zelf wat gekke dingen. Hoe je het ook wendt of keert, ik kan me bij geen van de voorbeelden die genoemd worden voorstellen dat het om iemand gaat die ineens dacht: ´Ik word eens lekker ziek zodat ik verzorgd moet worden´.
Misschien degene die met 180 kilometer tegen de boom aangaat – je moet maar eerst zo´n auto kunnen betalen -, want die was net weggestuurd bij een woningbouwcoöperatie en diep teleurgesteld over de handdruk die zijn gewicht in goud niet waard leek en pleegde zelfmoord.
In werkelijkheid worden wij mensen allemaal ongewild ziek van het leven met alle risico´s die erbij horen: de koorts van het onbeschermde moment, de eisen die een jongere vriendin aan een staatssecretaris stelt en dik word je al helemaal niet omdat je het zo leuk vindt. Je genen en je omgeving zitten nu eenmaal tegen en iedereen die toevallig slank blijft denkt ten onrechte dat het aan een sterke wil te danken is.
De verplichte ziektekostenverzekering die we allemaal hebben afgesloten helpt ons om het noodlot niet ook nog onbetaalbaar te maken. Goed dat het er is en prettig te ontdekken dat de minister van VWS in elk geval wel begrepen heeft dat die voor ieders individuele pech het zelfde moet zijn. De Minister zei bovendien dat we gezond leven makkelijker moeten maken, maar niet va de verzekering. 'Ik sta open voor iedere goede suggestie. Ook verplichtingen en sancties tegen alcoholgebruik wil ik best overwegen.` Zou ze wel altijd haar huiswerk goed doen? Er ligt al een stapel goede suggesties: duidelijke informatie op verpakkingen voeding, ruimtes waar gerookt mag worden nog verder terug dringen, geen promotie op kinderen gerichte voeding vol zinloze energie en voor wat betreft dat coma zuipen: geen voorbeeld voor onze nationale trots via het Heineken huis waar lallende topsporters niet alleen onze idolen worden omdat ze goed hockeyen maar ook omdat ze zo gezellig zijn met een glaasje op.
Ivan Wolffers, arts publicist