ABN Amro kan op een simpele manier de Selexyz boekhandelketen redden

Mootz
maandag, 26 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Selexyz, de grootse keten van kwaliteitsboekhandels in Nederland, staat op omvallen. Tot de keten behoren de bekendste boekhandels van Nederland. Als de acute financiële nood de zestien winkels van Selexyz dwingt de boel te sluiten, is dat een drama voor de Nederlandse cultuur. Voor lezers, voor schrijvers, voor uitgevers, voor de liefhebbers van het boek en van een royaal gesorteerde boekhandel. Vorige week heeft Selexyz uitstel van betaling aangevraagd en is er een bewindvoerder benoemd die probeert een faillissement te voorkomen.
ABN Amro is een van de twee grote schuldeisers van Selexyz. Dit biedt ABN Amro een unieke kans om de gedeukte reputatie van de bank op te poetsen en om te laten zien dat bankiers niet alleen warm lopen voor bonussen maar ook hart hebben voor de samenleving. ABN Amro moet aankondigen dat het zijn vordering op Selexyz omzet in aandelenkapitaal. ABN Amro is een staatsbank, de overheid is de enige aandeelhouder en de overheid dat zijn wij. De bank verkeert in de positie om de Nederlandse letteren een grote dienst te bewijzen door de boekhandels van Selexyz een toekomstperspectief te geven. Omzetting van krediet in aandelenkapitaal is een beproefd financieel recept. Selexyz wordt gered, bij een gezonde bedrijfsvoering beschikt de bank over een winstgevend onderdeel dat later verkocht kan worden.
Van Gerrit Zalm is bekend dat hij een liefhebber van boeken is. Na zijn ministerschap heeft hij een boek geschreven dat goed verkocht heeft. Onder meer in de Selexyz boekhandels. Nu kan Zalm wat terug doen. De staatsbankier treedt op als de redder van de boekhandelketen, staatssteun via een omweg bied de bank de mogelijkheid om een lange neus te maken naar het culturele afbraakbeleid van dit kabinet. Het verschaft Zalm en ABN Amro een onschatbaar krediet in cultuurminnend Nederland.