Waar wil Nederland NIET op bezuinigen?

Mootz
zondag, 01 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Niemand vindt bezuinigen fijn. Maar als het dan toch moet is er het minste verzet tegen geld halen bij de salarissen van politici, publieke omroep, aanschaf JSF en hogere accijns op tabak en alcohol. Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.
Politiek gezien was het een bijzondere week. De gebeurtenissen woensdag rondom de besprekingen in het Catshuis gaven een enorme deining in de media, zonder dat het voor de burgers duidelijk werd waar het inhoudelijk precies om ging. En de volgende dag leek de situatie weer te zijn als voor die woensdag; geen inhoudelijke mededelingen. Uit de peiling van deze week blijkt dat de kiezers een en ander op een rustiger manier hebben ondergaan dan de media en menig politicus. Er zijn geen verschuivingen in zetels tussen de partijen
Naar aanleiding van de gebeurtenissen van woensdag en donderdag is de vraag gesteld of men liever had gehad dat Wilders zich definitief teruggetrokken had van de onderhandelingen. Dan blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlanders dat had gewild (51%). Onder PVV-kiezers is dat 25% en onder CDA-kiezers 38%.
Aan de kiezers zijn 20 mogelijke bezuinigingsvoorstellen voorgelegd. Daarbij mochten ze aangeven welke ze absoluut niet wilden. De resultaten zijn dan duidelijk: Een (grote) meerderheid wil geen verhoging van het eigen risico in de zorg of verhoging van de BTW. Maar een klein deel geeft aan de volgende bezuinigingen absoluut niet te willen: Verdere bezuinigingen in de omroep of cultuur, niet aanschaffen van de JSF, verhogen van de vennootschapsbelasting, verhoging van de accijns op sigaretten en alcohol, beperking van de renteaftrek op aflossingsvrije hypotheken, versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, bevriezen van de salarissen van ambtenaren en korting van 1 miljard op de ontwikkelingssamenwerking.
Er is een hele serie bezuinigingsvoorstellen waar de kiezers van VVD, PVV en CDA hetzelfde over denken. Maar een aantal waar de verschillen groot zijn, zoals ""verhogen van het eigen risico van de gezondheidszorg", "versoepelen van het ontslagrecht", ingrepen in de WW en verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2013. Daar denken de PVV toch duidelijk anders over dan die van de andere twee partijen.
Ten slotte is aan de ondervraagden een mogelijke uitkomst voorgelegd van het Catshuisberaad. 10 miljard bezuinigingen, met daarin o.a. afbouw aftrek hyptoheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken, uitkeringen en salarissen bevriezen, BTW naar 21%, ontwikkelingshulp 1 miljard minder en verhoging eigen risico gezondheidszorg. Dan geeft 47% aan dat absoluut niet te willen. Bij VVD- en CDA-kiezers is dat ongeveer 30%, bij PVV-kiezers ruim 40%. 49% van de PVV-kiezers vindt dat de PVV niet moet instemmen met deze voorstellen.
Mede uit deze cijfers blijkt dat als de definitieve uitkomsten van het Catshuisberaad er in de komende weken komt wel heftige reacties van de kiezers zijn te verwachten. De uitslag van vandaag mag dus beschouwd worden als stilte voor de storm.
Bron(nen): Peil.nl