In één klap: Gezonder blijven & ontwikkelingshulp redden

Mootz
maandag, 02 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nadat ik op woensdag het nieuws had gezien en de lachebekjes in het Catshuis sigaretten uit had zien delen alsof de heilige hostie was, twitterde ik – ik ben nu eenmaal arts en kan niet loochenen dat gezondheid me aan het hart gaat – dat als we nu eens een euro extra belasting op een pakje sigaretten zouden leggen we misschien de ontwikkelingshulp zouden kunnen redden. OK, ik ga akkoord met de mensen die vinden dat OS wat hervormingen kan gebruiken, want zo lang half Nederland van OS een graantje mee wil pikken blijft het een uiterst inefficiënte manier om het probleem van de verdeling van welstand op te lossen, maar dat is een andere zaak. Kom maar eens langs, dan help ik dat ook nog even op te lossen.
Wat ik in gekkigheid twitterde zie ik inmiddels echter als de grote oplossing. 27,5% van de volwassen Nederlandse bevolking rookt en met een bevolking van 16,6 miljoen betekent het dat we 3,5 miljoen rokers in Nederland hebben. Zullen we drie pakjes per week aanhouden? Je bent verslaafd en je hebt het nodig immers. Dus 150 maal 3,5 miljoen keer een euro levert 525 miljoen op.
Bekend is dat met name de wat armere mensen en jonge beginners af geschrokken worden door de hoge kosten van een pakje sigaretten en stoppen of er niet aan beginnen. Dat gaat echt flink schelen in het aantal longkankergevallen en sterfgevallen aan hart- en bloedvatziekten. We leggen de lasten dus niet bij de zwaksten in de samenleving en dragen bovendien bij aan meer gezondheid.
Zo doen we ook wat aan de beschamende achterstand op de meeste andere landen in Europa op het gebied van rookbeleid. In België rookt bijvoorbeeld maar 22% van de volwassen bevolking. Je zou ook een verhoging van accijns op alcoholische dranken kunnen verhogen, zoals in de meeste andere beschaafde landen normaal is geworden. Dan pak je er nog een half miljard bij. Maar het mooiste is eigenlijk dat rokers die in toenemende mate de paria´s van de samenleving zijn geworden, in verdomhoekjes hun peuk moeten opbranden, op steeds minder plaatsen gewenst zijn en er weggestuurd worden, nu plotseling een heldenrol krijgen. Hen mogen we bejubelen omdat ze ons in deze bezuinigingstijden uit de brand helpen. Kan het mooier? De maatschappelijke cohesie waar we zo naar terug verlangen wordt bevorderd. Ongeacht wat je achtergrond is als roker draag je iets geweldigs bij!
Of moet ik de nieuwsbeelden anders duiden? Was het een opzettelijk signaal aan Nederland? Kijk eens, ons soort mensen zijn nu aan de macht in Nederland. Wij roken, hebben lak aan wat jullie van ons vinden, laten zelfs de tabakslobby op het ministerie voor VWS in en uit lopen, we delen eerlijk de sigaretten, maar in het armoedeprobleem willen we niet meedelen. Nee, zo cynisch zal het toch niet zijn. Nee, ik ga ervan uit dat als ze in het Catshuis dit simpele voorstel lezen, ze dolblij zijn. Maxime zal vrolijk roepen “Nee Geert, jij hoeft niet steeds zo gul je sigaretten te delen, laat mij maar eens trakteren, want zo redden we Nederland”.
Ivan Wolffers, arts & publicist