Snelle opmars van PvdA: Nog maar 4 zetels verschil met SP

Mootz
zondag, 15 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de peiling van Maurice de Hond is de PvdA bezig aan een ongekende opmars. De keus van Diederik Samsom als partijleider werpt vruchten af. Is de SP over zijn hoogtepunt heen?
Het verschil tussen PvdA en SP is nu nog maar 4 zetels. Dat was 2 maanden geleden nog 19 zetels! Twee maanden geleden koos nog maar 40% van de PvdA-kiezers uit 2010 weer voor de PvdA, nu is dat ruim 60%. Meer dan een derde van de PvdA-kiezers stapte toen over naar de SP, nu is dat 20%.
De belangrijkste bevindingen zijn:
A. Tweederde deel van de Nederlanders denkt dat de 3 partijen er in het Catshuisberaad uitkomt. 51% hoopt het. Ook is er gevraagd welke verwachtingen men heeft over de uitkomsten: 73% denkt dat het botte bezuinigingen zullen worden. 66% denkt dat er wel een aantal hervormingen zullen komen en 59% verwacht dat de laagste inkomens het zwaarst zullen worden aangepakt.
B. Bij de reacties op het rapport van de Commissie de Wit blijkt dat kiezers vinden dat Premier Balkenende net zo verantwoordelijk was als Wouter Bos. 63% vindt dat de Tweede Kamer zelf boter op zijn hoofd heeft in deze zaak. De helft vindt dat Bos het in 2008 goed heeft gedaan. 40% vindt dat Bos als hij nu minister van financiën was, hij had moeten aftreden. Een kwart vindt dat ABN Amro niet door Nederland gekocht had moeten worden.
C. 32 voorstellen van de PvdA, zoals ze staan in het op 10 april bekendgemaakte plan “Keuzes voor de toekomst zijn aan de respondenten voorgelegd. De meningen van de PvdA-, SP- en Groen Links kiezers komen behoorlijk overeen. De VVD-kiezers denken over een groot deel van die punten heel anders dan de PvdA-kiezers. Er zijn een aantal voorstellen waarover de PVV-kiezers vrijwel hetzelfde denken als de VVD-kiezers en andere voorstellen waar de PVV-kiezers percentages laten zien die meer in de richting van de linkse kiezers gaat. Dat betreft "inkomensafhankelijkheid van kinderbijslag", "hogere belastingen voor grote vermogens" en "einde concurrentie tussen zorgverzekeraars".
Een heel groot (en veelbetekenend) verschil zien we bij de vraag of men het een goede aanpak vindt van de PvdA om in te zetten op inkomensnivellering. Van alle Nederlanders vindt 48% dat een goede aanpak. Maar als we het bij de kiezers van de verschillende partijen zien dan loopt het heel sterk uiteen: PvdA              88% Groen Links   81% SP                 79% D66               31% CDA              27% PVV              21% VVD              19%