Peiling De Hond: Geen enkele coalitie heeft meerderheid

Mootz
zondag, 06 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Grote politieke onduidelijkheid dreigt
Op verschillende manieren zou de volgende verkiezingsuitslag nog wel eens onduidelijker kunnen worden dan de vorige. - 5 partijen scoren nu tussen 30 en 17 zetels. (Dat was bij de laatste verkiezingen tussen de 31 en 15). - Geen enkele reëel coalitie haalt vandaag meer dan 75 zetels. - De voorkeuren voor de diverse coalities tussen kiezer van verschillende partijen lopen sterk uiteen.
De PVV houdt op dit moment haar kiezers beter vast dan vorige week. (+2 naar 19). Daarbij blijkt dat terwijl maar 24% van de Nederlanders voor het uittreden van de EU is, deze score bij PVV-kiezers 74% is. VVD en SP dalen samen 1 zetel naar 30. De PvdA stijgt 1 zetel naar 20. ChristenUnie daalt 1 zetel naar 6. Partijen als 50PLUS, OBP en Piratenpartij scoren dicht bij 1 zetel. (50PLUS erboven en OBP en Piratenpartij er nu onder).
Drie coalities scoren samen net geen 76 zetels (Links en Paars Plus 75, Kunduz-coalitie 74). Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote verschillen zijn bij de kiezers van de verschillende partijen in de voorkeuren voor een regeringscoalitie. Mocht er meer dan 1 coalitie na de verkiezingen mogelijk zijn, bij voorbeeld PaarsPlus en de Kunduz-coalitie, dan zouden die verschillen in voorkeur problemen kunnen geven binnen diverse partijen.
De positie van het CDA blijft problematisch. Zo zegt 40% van de CDA-kiezers uit 2010 het onduidelijk te vinden waar het CDA voor staat. De grote vraag is of de lijsttrekkersstrijd ervoor zal zorgen of het CDA duidelijk stijgt t.o.v. de huidige 13 zetels. En waar die kiezers dan vandaar komen?