Facebook sjoemelt met eigen product en bedondert eigenaren

Nasdaq OMX, de trans-Atlantische beurzenbaas boven Nasdaq, werkt aan een schadevergoeding voor gedupeerde Facebookbeleggers. De ellende die de netwerksite is overkomen zet zich gewoon door: Facebook staat op de beurs al een derde onder de intekenprijs.

Wat is gebeurd?

Facebook heeft een belabberde eerste paar weken beursnotering op Nasdaq achter de rug. De website van zakenkrant ‘The Wall Street Journal’ meldt dat Nasdaq vandaag bij beurswaakhond SEC een plan indient om beleggers te compenseren voor de geflopte beursintroductie van Facebook. De eerste beursdag van het bedrijf ging op 18 mei door allerlei problemen de mist in. Sindsdien is het niet meer goed gekomen. Integendeel. De koersdaling van de Facebookaandelen zet zich onverminderd voort. Beleggers verwijten zakenbank Morgan Stanley dat men Facebook veel te duur naar de beurs heeft gebracht. Twee weken na het beursdebuut noteert Facebook op 25,87 dollar. Dit is ongeveer een derde onder de intekenprijs van 38 dollar.

Nasdaq concentreert zich alleen op de chaos rond de beursintroductie. De koersdaling vanaf de tweede dag valt niet binnen hun competentie. Die koersval heeft beleggers en beurshuizen echter alleen maar gesterkt in hun overtuiging dat de beurs smartegeld moet betalen voor de chaos rond de beursintroductie. Zo blijken sommige makelaars door de storing in het Nasdaqordersysteem Facebookaandelen in portefeuille te hebben terwijl ze die niet hadden aangeschaft. Voor andere kopers was het urenlang onduidelijk of hun koop- of verkooporder was uitgevoerd. Experts taxeren de aan Nasdaq toewijsbare verliezen op minstens 100 miljoen dollar.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel Nasdaq zal vergoeden, noch waar men het geld vandaan zal halen. Inmiddels is wel bekend dat ongeveer 10,7 miljoen dollar beschikbaar is om aan schadeclaims te voldoen. Overigens blijkt Nasdaq zelf een behoorlijk pakket Facebookaandelen te hebben aangeschaft... de beurs kon die snel met winst verkopen.

Het blijkt dat de multinational niet alleen sjoemelt met het eigen product, dat zijn de Facebookers wier persoonlijke gegevens zonder toestemming voor grof geld aan bedrijven worden verkocht die op hun beurt de gebruikers van het smoelenboek weer bestoken met op maat gerichte advertenties, maar ook nog eens de aandeelhouders en dus de eigenaren bedondert. Het opperhoofd van het smoelenboek zal het allemaal worst wezen. De kersverse internetmiljardair Mark Zuckerberg is inmiddels gelukkig getrouwd - onder huwelijkse voorwaarden uiteraard… En de huwelijksfoto is binnen tien minuten meer dan 47.000 keer ‘geliked’. Onbegrijpelijk. In plaats van de man voor de rechter te slepen, vindt iedereen het opwindend om kwijlend naar de huwelijksfoto van deze uitgekookte vogel te kijken. Blijft iedereen nou slapen?...


Boeken van Etienne Kuypers

www.etiennekuypers.com
Speakers academy Etienne Kuypers