Nederland voelt niks voor politieke unie van Angela Merkel

Mootz
zondag, 10 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Peiling Maurice de Hond: Lente Akkoord nog steeds niet populair
De politieke lijn die de SP deze week heeft ingezet lijkt goed aan te slaan bij de kiezers. De SP wil graag in de regering en heeft aangegeven dat er geen breekpunten zijn, 63% van de kiezers vindt dit een slimme strategie van de SP (van de SP-kiezers is dat 84%). Maar ook uit de scores van de peiling van deze week blijkt dat duidelijk. De SP is 3 zetels gestegen naar 32 (2 lager dan het hoogtepunt van enkele maanden geleden). CDA en PvdA zakken ieder twee zetels weg (naar resp. 13 en 19). De VVD stijgt er 1 en staat nu op 26, 6 achter op de SP.
De versterkte positie van de SP blijkt ook uit de antwoorden op de vraag wie men als premier wil als men alleen de keuze zou hebben tussen Rutte en Roemer. Was de score anderhalve maand geleden 54 tegen 38%, nu is het 48-44%. Bij kiezers van VVD, CDA en D66 staat Rutte ruim voor op Roemer. Bij kiezers van SP, PvdA en Groen Links ligt Roemer ruim voor op Rutte. Bij PVV kiezers staat Roemer nu iets voor op Rutte, terwijl begin mei Rutte duidelijk voor stond op Roemer.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de problematiek rondom het moment van uitwerking van de voorstellen van het Lente-Akkoord door de kiezers slecht wordt ontvangen. Zo zegt 65% dat deze ontwikkelingen laten zien dat het Lente-Akkoord weinig waard is geweest. Bij de kiezers van de deelnemers aan dit akkoord zegt ongeveer de helft dat, maar bij de VVD-kiezers is dat ruim 60%.
Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat maar 21% het eens is met de opstelling van Bondskanselier Merkel met betrekking tot het streven naar een politieke unie (alleen bij D66 is er een meerderheid voor te vinden.) Die discussies doen Premier Rutte ook geen goed. Zo vindt ongeveer de helft dat hij laf ten opzichte van Europa optreedt.
Meer dan 80% denkt dat Europa een belangrijke rol zal spelen bij de Tweede Kamerverkiezingen.
En geeft 70% aan dat er in 2013 minder bezuinigd moet worden en meer de economie gestimuleerd. Circa 50% van de kiezers van VVD, CDA en D66 is dat ermee eens.
Vanzelfsprekend valt uit deze uitslagen nog niets te zeggen over de verkiezingsuitslag over 3 (!) maanden. Maar wel beginnen zich de contouren van die strijd af te tekenen en het feit dat Europa daar een belangrijke rol bij zal spelen.
Bron(nen): Peil